Domovinski rat, Oprema

Kacige koje su sačuvale glave

Kacige koje su sačuvale glave
Vojna povijest
03.10.2011.
u 21:35

Prve s hrvatskim oznakama bile su policijske protuprosvjedne kacige te nešto modela MPČ-1 za Specijalnu policiju naslijeđenih od milicije

Prve kacige s hrvatskim oznakama koje su se mogle vidjeti bile su policijske protuprosvjedne kacige te nešto modela MPČ1 za Specijalnu policiju naslijeđenih od bivše milicije. Na prednjoj strani kacige bila je nacrtana veća crvena zvijezda petokraka preko koje su naši dečki prelijepili naljepnicu s hrvatskim grbom. Ove kacige rijetko su viđane u borbenim uvjetima. Dana 27. lipnja 1991. osnovane su prve vojne postrojbe RH, brigade Zbora narodne garde (ZNG).

U tim prvim tjednima okupljanja ljudstva te njihova opremanja i naoružavanja, kaciga jednostavno nije bilo. Većina opreme i oružja još se uvijek čekala, bila je na putu za Hrvatsku.Tako su nam stigle i prve vojne kacige švicarske padobranske kacige M4862. Nakon Drugoga svjetskog rata Švicarska je kupila određen broj britanskih padobranskih kaciga na osnovi kojih su napravili svoj naprijeđeni
model kacige. Prema dostupnim podacima, tih je kaciga proizvedeno samo 13.200 komada pa za kolekcionare ova kaciga ima veliku vrijednost!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije