Domovinski rat, Svjedočanstva

Romi branitelji u borbi za Hrvatsku

Romi branitelji u borbi za Hrvatsku
Vojna povijest
03.11.2011.
u 00:00

Romski branitelji tvrde da ih je u ratu bilo od 600 do 1500, a pisac knjige o Romima Ivan Rumbak iznosi podatak o 2176 branitelja.

U Domovinskom ratu, uz dobro poznate zaraćene strane bile su uključene i mnoge druge manjine koje su svojim sudjelovanjem dale nemjerljiv doprinos u obrani Hrvatske. Jedna od tih manjina, o kojoj do sada nije napisano gotovo ništa te kojoj nije dodijeljeno odgovarajuće priznanje, hrvatski su Romi. Bez namjere da se na bilo koji način umanji važnost doprinosa bilo kojega drugog branitelja, važno je prisjetiti se da je među njima sudjelovao veći broj Roma s različitih područja Republike Hrvatske. U vojno-političkome smislu zanimljivo je primijetiti povijesnu činjenicu da Romi, kako na globalnoj tako i na bilo kojoj lokalnoj razini, spadaju među najmiroljubivije narode.

Romi nikada u povijesti nisu kolektivno vodili rat pod svojom zastavom te nikada nisu ratovali za vlastiti teritorij. No Romi su sudjelovali u ratovima na različitim stranama, ovisno o teritoriju i političkoj situaciji u kojoj bi se zatekli. U Domovinskome ratu, osim aktivnog sudjelovanja na bojištima, Romi su također pomagali u humanitarnom, logističkom i financijskom smislu. Prije same pomisli na romske branitelje valja naglasiti da je gotovo nemoguće doći do stvarnog broja Roma u Hrvatskoj. U ratnoj 1991. godini popisano je 6695 Roma, ali je u tom razdoblju došlo do velike migracije Roma uzrokovane ratnim stanjem na području cijele bivše Jugoslavije. Iako službeni podatak iz 2001. godine govori o 9463 popisanih Roma, njihov stvaran broj znatno je veći.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije