PUSTINJSKA OLUJA & PUSTINJSKI ŠTIT

Deset zanimljivosti o Prvom zaljevskom ratu

Zaljevski rat
youtube.com
23.08.2016.
u 16:36

U ofenzivi je poginulo oko 100 000 iračkih vojnika dok su saveznici pretrpjeli 400 žrtava

Pročitajte deset zanimljivosti o Zaljevskom ratu - operacijama Pustinjski Štit te Pustinjska Oluja. Popis donosi portal WarHistoryOnline.

# 1 Prvi zaljevski rat 1990. godine trajao je manje od godinu dana; bio je to sukob savezničke koalicije pod vodstvom SAD-a te iračkih snaga koje su napale susjedni Kuvajt. Misija je poznata pod vojnim nazivom Operacija Pustinjska Oluja.

# 2 Saveznici su imali vojnike iz 40 zemalja - Bliskog Istoka, Europe te Britanije.

# 3 Oko 670 000 vojnika sudjelovalo je u misiji, a više od polovice došlo je iz SAD-a. Cjelokupna operacija koštala je 61 milijardu dolara za SAD te još dodatnih 50 milijardi koje su platile ostale zemlje.

# 4 U ofenzivi je poginulo oko 100 000 iračkih vojnika dok su saveznici pretrpjeli 400 žrtava

# 5 Početkom kolovoza 1990. godine Irak je odlučio napasti Kuvajt. Irački predsjednik Saddam Hussein pokušao je osvojiti Kuvajt kako bi dobio njihove prirodne resurse. Irak je u tom vremenu imao problema s otplatom dugova zbog velikih ratova s Iranom koji su trajali 8 godina.

# 6 UN je odmah osudio napade na Kuvajt te je nametnu sankcije Iraku kako bi povukli svoje postrojbe.

# 7 Kada se Irak odbio povući, američki predsjednik George H. W. Bush započeo je operaciju Pustinjski Štit kojom se postavila saveznička vojska u regiji.

# 8 Nekoliko mjeseci kasnije UN je odlučio podržati napad na Irak kako bi se završio rat. Vojna akcija nije započela do sredine siječnja, te je operacija Pustinjska Oluja službeno krenula 16. siječnja 1991. godine s velikim zračnim napadima na iračke položaje u Kuvajtu.

# 9 Mjesec dana kasnije Saveznici su pokrenuli kopneni napad kako bi porazili Irak na zemlji. Uskoro se Irak počeo povlačiti iz Kuvajta.

# 10 Do kraja veljače borbe su završile te se nekoliko tjedana kasnije vođa Kuvajta Emir Al-Sabah vratio nazad u svoju zemlju. Potpisan je sporazum o prekidu vatre početkom travnja te je UN 11. travnja 1991. godine objavio da je rat u Kuvajtu gotov.

>>60 godina kasnije život je i dalje nemoguć na atolu Bikini...

>>Iračka vojska odbila napad tzv. Islamske države na jugu Mosula!

Komentara 2

SI
SinfulSaint
20:08 23.08.2016.

100,000 poginulih pripadnika iračkih oružanih snaga? Mda, kako da ne. Znam da vam je WHO izvor, a i oni vole pisat pizdarije. Dajte barem malo provjerite neke osnovne fakte, a ne doslovno prepisivat sve. Čak i onaj Mikijev zabavnik od zabavnik od Wikipedije ima niže brojke poginulih za taj period sukoba. Cca. 10,000 pripadnika iračkih oružanih snaga je poginulo kombinirano.

Avatar nemam-pojm@
nemam-pojm@
23:59 23.08.2016.

Nažalost 100.000 je gruba procjena. Alijansa je iz sau.arabije ter.iraka obuhvatila kuvajt. Ubivši sve što je postojalo. Kolone vojske i civila koje su se povlačile bile su glavni cilj. Podigli su pobunu sunita na jugu iraka (eng) i ostavili ih sadamu da se zabavi s njima... Un je 2012 objavio da u iraku 5 miliona dijece-osoba od 90-e do 2010-e izgubio oba ili jednog roditelja u ratnim ili posleratnim sukobima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije