DRUGI SVJETSKI RAT

Japanski pilot Satoshi Anabuki

Japan
Foto: airjap.free.fr
23.02.2015.
u 19:11

U zračnim bitkama iznad Limaia 9. veljače 1942. oborio je dva američka lovca modela P-40. U travnju iste godine vraćen je u Japan na dužnost, gdje je zamijenio letjelicu Ki-27 novim lovcem Ki-43-I-Hei, poznatijim kao Hayabusa.

Satoshi Anabuki bio je jedan od najboljih pilota lovaca u sastavu kopnenih snaga u ratu na Pacifiku, ali nije bio poznat japanskoj javnosti tijekom ratnih godina. Zbog svojih je uspjeha u ratu na Pacifiku stekao nadimak „Cvijet mladih pilota“. Anabuki je rođen 1921. kao sin japanskog zemljoradnika. Upisao je pilotsku akademiju u Tokiju u travnju 1938. godine. Obučavao se u zračnim bazama u Kumagayi i Tachiarai.

Nakon završetka obuke u ožujku 1941. dodije- ljen je u sastav 3. eskadrile 50. zračne grupe stacionirane u Formozi u srpnju iste godine. Sudjelovao je u japanskoj invaziji na Filipine 7. prosinca 1941. u dobi od 19 godina. Prvu zračnu pobjedu ostvario je 22. prosinca kada je oborio američkog lovca P-40E iznad zaljeva Lingayen.

Nakon invazije glavnina 50. zračne grupe premještena je u Burmu, a Anabukijeva 3. eskadrila ostala je na Filipinima. U zračnim bitkama iznad Limaia 9. veljače 1942. oborio je dva američka lovca modela P-40. U travnju iste godine vraćen je u Japan na dužnost, gdje je zamijenio letjelicu Ki-27 novim lovcem Ki-43-I-Hei, poznatijim kao Hayabusa. Nakon toga premješten je u lipnju u Burmu, gdje je operirao oko zračne baze Mingaladon u periferiji Rangoona. Svoje pilotsko umijeće pokazao je na spomenutom području.

U zračnoj bitki s lovcima kraljevskih zračnih snaga, unatoč oštećenoj letjelici kojom je upravljao, oborio je tri lovca Hurricana 24. prosinca 1942. godine. Zatim je 26. siječnja 1943. Anabuki oborio prvi bombarder modela B-24. U listopadu 1944. vratio se u Japan, gdje mu je dodi- jeljena dužnost instruktora pilota u pilotskoj školi Akeno. U listopa- du iste godine promoviran je u čin višeg narednika nakon što je u nekoliko zračnih bitaka oborio šest američkih lovaca modela Hellcat iznad Filipina. Pred sam kraj rata oborio je supertvrđavu B-29. Viši narednik Anabuki vodio je svoj ratni dnevnik tijekom karijere u ko- jem je zabilježio 51 zračnu pobjedu tijekom 173 misije u Burmi, od toga je 30 službeno priznatih. Nakon završetka rata na Pacifiku Ana- buki se pridružio japanskim obrambenim zračnim snagama 1950-ih godina. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije