AKTUALNO

Kina će prodavati nove rakete "AR-2" u inozemstvo

Ratr
U.S. Senior Airman Christian Clausen/U.S. Air Force
06.02.2017.
u 16:50

"Postoji veliki broj protuterorističkih operacija te sukoba u svijetu koji zahtijevaju veliki broj jeftinih i vrlo učinkovitih oružja koje bi pogađalo automobile ili slabije oklopljena vozila"

Kina planira prodavati novu raketu zrak-zemlja AR-2 stranim kupcima, navodi kineska državna medijska kuća, a prenosi UPI.

Raketa koju je razvila Kineska akademija zračno-svemirske aerodinamike, nedavno je testirana kako bi se provjerile njezine karakteristike. Prema kineskim novinama China Daily, oružje može biti integrirano s raznim vojnim platformama kao što su bespilotne letjelice te helikopteri. Dužnosnici izjavljuju kako je oružje savršeno za protuterorističke operacije te je raketa učinkovitija alternativa rješenjima koje nude Sjedinjene Američke Države i saveznici.

"Postoji veliki broj protuterorističkih operacija te sukoba u svijetu koji zahtijevaju sve više jeftinih i vrlo učinkovitih oružja koja bi pogađala automobile ili slabije oklopljena vozila", izjavio je voditelj projekata Zeng Like za Daily. "Vjerujemo kako je većina kopnenih meta koje dronovi ciljaju slabije oklopljena te je korištenje snažnije rakete kao što je AGM-114 Hellfire zapravo preskupo i neisplativo".

Zeng je dodao kako je AR-2 jeftinija od svojih konkurenata kao što je američka raketa AGM-176 Griffin, koja je najprodavanija laka raketa za korištenje među dronovima.

Times of India piše kako je raketa mase samo 20 kilograma te nosi bojevu glavu od 5 kilograma. Oružje je projektirano kako bi bilo kompatibilno s kineskim dronovima serije CH koji se trenutno prodaju u desetak zemalja.

>>Slike europske bespilotne borbene letjelice - "nEUROn"

>>Razvoj bespilotnih letjelica - TDR-1

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije