PRVI SVJETSKI RAT

Nijemci posljednji put napadaju kod Ypresa

Ypres
Foto: www.historicalfirearms.info
17.11.2015.
u 15:55

Tijekom sljedeća tri tjedna, sve je više bilo mrtvih i ranjenih. Zadnji pokušaj 15. korpusa dana 17. studenoga bio je neuspješan.

Dana 17. studenoga 1914. godine, njemački 15. korpus pokušao je posljednji puta probiti savezničke položaje kod Ypresa u Belgiji, piše History.

Nakon što su relativno uspješno napredovali kroz Belgiju i istočnu Francusku tijekom prvih tjedana Prvoga svjetskog rata, porazili su ih saveznici krajem rujna 1914. u bitki na Marni. Nakon bitke, saveznici i Nijemci započeli su "utrku do mora" u kojoj su brzo prodirali prema najsjevernijoj točki kako bi uspostavili položaje koji imaju ulaz na Sjeverno more i Engleski kanal. Dana 19. listopada, Nijemci su započeli s ofenzivom kako bi zauzeli Ypres, grad-tvrđavu koji je blokirao luke Engleskog kanala u Flandriji. Grad su branili Britanci, Francuzi i Belgijanci te su znali da moraju pružiti snažan otpor. Poraz nije smio doći u pitanju.

Zadnjeg dana listopada, njemački konjanici krenuli su te je Prva bitka za Ypres bila u punom jeku. Tijekom sljedeća tri tjedna, sve je više bilo mrtvih i ranjenih. Zadnji pokušaj 15. korpusa dana 17. studenoga bio je neuspješan. Saveznici su odbili napade. Nijemci su nastavili bombardirati savezničke položaje. Pet dana kasnije, vrijeme se još više pogoršalo. Borba je prekinuta, Prva bitka za Ypres je završena te je poginulo preko 5 000 britanskih i 5 000 njemačkih vojnika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije