DRUGI SVJETSKI RAT - OKLOP

Njemački lovac na tenkove "Jagdpanzer 38 (t) Hetzer"

Hetzer
Foto: Wikimedia
1/5
27.11.2014.
u 20:09

Slovo (t) u nazivu stoji zbog njemačke riječi "tschechisch" što znači u prijevodu "češki". Hetzer je imao podvozje tenka Panzer 38 (t) koji se prestao proizvoditi 1942. godine, a uspješno je sudjelovao u invaziji na Francusku i ostale zemlje Europe početkom Drugoga svjetskog rata.

Na sastanku održanom kod Hitlera, glavni inspektor oklopnih postrojbi general pukovnik Heinz Guderian zatražio je izradu lakog lovca (razarača) tenkova niske siluete koji bi zamijenio protutenkovske topove koje su vukli motorni tegljači ili konjske zaprege.

Foto: www.pzfahrer.net

Dana 20. travnja 1944. godine, model Hetzera pokazan je Hitleru i ostalim vođama Trećeg Reicha u Istočnoj Pruskoj. Tijekom vremena novi lovac na tenkove dobio je ime "Jagdpanzer 38 (t) Hetzer", "Sd.Kfz. 138/2" ili jednostavno "Panzerjager 38(t)". BMM je počeo proizvoditi Hetzera u travnju 1944. godine, a u rujnu iste godine proizvoditi ga je počela i Škoda. Do svibnja 1945. godine proizvedeno je 2 584 komada u tri serije (321001-323000 BMM) (323001-nepoznato Škoda) i (325001-nepoznato).

Foto: www.panzertruppen.org

U travnju 1944. godine BMM je proizveo prvih 20 Hetzera te se mjesečna proizvodnja povećala nekoliko puta narednih mjeseci. Kasnije su tvornice u Pragu, Plzenu, KoenigGratzu, Boehmu i Breslau proizvodile Hetzere. Planovi proizvodnje pred kraj rata iznosili su tisuću Hetzera mjesečno. Slovo (t) u nazivu stoji zbog njemačke riječi "tschechisch" što znači u prijevodu "češki". Hetzer je imao podvozje tenka Panzer 38 (t) koji se prestao proizvoditi 1942. godine, a uspješno je sudjelovao u invaziji na Francusku i ostale zemlje Europe početkom Drugoga svjetskog rata.

Foto: cs.finescale.com

Izvor: www.achtungpanzer.com , VP magazin

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije