NA DANAŠNJI DAN - WWI

Nijemci bombardiraju Pariz novim teškim topništvom

Pariskanone
Foto: www.militaryimages.net
23.03.2015.
u 07:14

Bombardiranje će se nastaviti iste godine u četiri odvojene faze između 23. ožujka i 9. kolovoza 1918. godine.

Dana 23. ožujka 1918. godine, u 7 sati i 20 minuta, eksplozija na Trgu Republike u Parizu označila je prvi napad novoga njemačkog topa. Bio je to “Pariskanone” ili “Pariški top” kalibra 210 milimetara, sa 36-metarskom cijevi, koji je mogao ispaliti granatu 40 kilometara u zrak. Tri takva topa pucala su na Pariz sa svojih položaja iz Crépy-en-Laonnaisea, udaljenih 120 kilometara, piše History.com

Na početku bombardiranja branitelji Pariza mislili su da Nijemci avionima bombardiraju grad. No uskoro su shvatili da na grad djeluje topništvo, što je njima bilo dotada nezamislivo. Do kraja dana od bombardiranja je poginulo 16 te je ozlijeđeno 29 ljudi. Bombardiranje će se nastaviti iste godine u četiri odvojene faze između 23. ožujka i 9. kolovoza 1918. godine. Ukupno je bilo 260 žrtava u Parizu na kraju bombardiranja. Razlog tako “malog” broja jest činjenica da su stanovnici Pariza naučili da se ne smiju okupljati u velikom broju kako bi smanjili žrtve.

Gotovo sve informacije o “Pariškom topu”, jednom od najrazvijenijih oružja Prvoga svjetskog rata, nestale su do kraja rata. Nacisti su poslije bezuspješno pokušali napraviti repliku topa sa slika i dijagrama koji su ostali. Replike su postavljene 1940. godine u bitki za Britaniju kako bi bombardirali preko Engleskog kanala. No nisu napravili značajnu štetu.

Komentara 3

PA
Paton
11:14 23.03.2015.

ma nije istina hitler je mogo da je htio ali nije htio

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije