DRUGI SVJETSKI RAT

Rotterdam u 15 minuta srušen

Rotterdam
Foto: Bundesarchiv
10.11.2015.
u 21:05

Samo nekoliko minuta poslije branitelji su po­slali poruku da se predaju, no u 13.27 ispostavilo se da su bom­barderi već odavno bili na putu. General Schmidt više ih nije mo­gao zaustaviti. U samo 15 minu­ta na središte grada nasumce je bačeno 97 tona bombi. Na pro­storu površine 2,6 km četvornih temeljito je porušena svaka od 25.000 zgrada.

Početkom Drugoga svjet­skog rata zapadna Europa masovno ili "tepih-bom­bardiranje" nije iskusila do svibnja 1940. i uništenja ni­zozemskoga grada Rotterdama. Zločin je bio utoliko veći što je grad sravnjen sa zemljom iako se praktički već predao.

Pripreme za invaziju Nizozemske počele su 9. listopada 1939.godine naredbom Adolfa Hitlera predradnjama za taktiku blitzkriga na zemlje Beneluksa. Rano ujutro 10. svibnja Luftwaffe je za­počeo desant na Haag. I to tako da su njemački avioni preletjeli cijelu Nizozemsku, kako bi obra­nu naveli na pomisao da je riječ napadu na Veliku Britaniju, te potom sa zapada udarili po že­ljenim ciljevima. Oko 3000 nje­mačkih padobranaca lako je za­uzelo aerodrome u okolici grada. No, nizozemska vojska, koja je stanje pripravnosti podigla čim je primijetila njemačke avione, spremno je dočekala invaziju te je istog dana porazila njemačke trupe. Nasuprot oko 500 poginu­lih Nizozemaca stajalo je oko 400 poginulih Nijemaca, ali i 1700 zarobljenih vojnika i 125 unište­nih transportnih aviona. To je bila prva izgubljena bitka Trećeg Reicha, ali i prvi neuspio desant povijesti. Hitler je shvatio da je podcijenio žilavost nizozem­ske obrane, što je bio jak udarac za imidž do tada nepobjedivoga njemačkoga ratnog stroja. Ostatak njemačkih padobranaca povukao se prema Rotterdamu. Do tog trenutka Nizozemska se nadala da će moći ostati neutral­na kao i u Prvome svjetskom ratu. Medutim, sa svojih 35 lakih oklo­pnih vozila, 135 aviona i 280.000 vojnika preko noći se našla na udaru 150.000 njemačkih voj­nika, 159 tenkova i 1 200 aviona. Plan o zauzimanju Haaga i po­litičkom obezglavljivanju Nizo­zemske je propao, pa su njemač­ke snage s juga krenule na vojni centar kraljevine, Rotterdam. Već 11. svibnja snage Wehrmachta probile su nekoliko nizozemskih obrambenih linija i počele napre­dovati prema gradu. Sljedeći dan Luftwaffe je bombardirao strateš­ke ciljeve u Rotterdamu, posebno željezničke postaje, a to je bio trenutak u kojem je nizozemska kraljevska obitelj iz Haaga pobje­gla u London.

Britansko kraljevsko zrakoplov­stvo pokušalo je pomoći obrani Rotterdama te je grad 13. svibnja dočekao s njemačkim trupama na južnoj i utvrđenim nizozem­skim trupama na sjevernoj obali rijeke Maas. Rotterdam je u tom trenutku branilo samo 7000 voj­nika, od čega 1000 uvježbanih, a u zastarjelom arsenalu nalazilo se pedesetak teških strojnica. Nje­mački general Rudolf Schmidt za sljedeći je dan planirao napad tenkovima, bacačima plamena, padobrancima koji bi forsirali ri­jeku, sve uz pomoć zrakoplovstva i SS-ovih inženjeraca. Naknadno se tvrdilo da je general Schmidt od Berlina tražio Junkerse JU 87 ("štuke"), namijenjene preciznim napadima, ali da je zbog neobjaš­njenih razloga dobio teške bom­bardere.

Povijesna je činjenica, medutim, da je general Schmidt 14. svibnja u 9 sati ujutro svom suparniku s druge strane pukovniku Piete­ru W. Scharroou zaprijetio da će "uništiti grad", ako se branitelji smjesta ne predaju. Pregovori su potrajali, pa je general Schmidt u 13.15 Nizozemcima dao krajnji rok do 16.20 sati. Samo nekoliko minuta poslije branitelji su po­slali poruku da se predaju, no u 13.27 ispostavilo se da su bom­barderi već odavno bili na putu. General Schmidt više ih nije mo­gao zaustaviti. U samo 15 minu­ta na središte grada nasumce je bačeno 97 tona bombi. Na pro­storu površine 2,6 km četvornih temeljito je porušena svaka od 25.000 zgrada. Bez doma je ostalo 80.000 ljudi, a zahvaljujući pravo­dobnom bijegu civila iz polumi­lijunskog Rotterdama poginulo je 1000 građana.

Razaranja tolikih razmjera bila su i osnovni razlog zašto se pod istom prijetnjom odmah predao i Utrecht, što je označilo kapitula­ciju Nizozemske. Time je, kao jedno od sramotnijih poglavlja Drugoga svjetskog rata, o tvoreno razdoblje neselektivno­ga masovnog bombardiranja u kojem su ginuli uglavnom civili. Nakon zločinačkog bombardi­ranja Guernice 1937., u španjol­skom građanskom ratu, Luftwaffe se obrušio i na ostatak Europe, a s promjenom ratne sreće uskoro su od savezničkih zrakoplova je­zivo stradavali i brojni njemački, a na kraju i japanski gradovi.

Komentara 4

AL
ALupen
14:19 20.11.2015.

To je bila vojska (Wehrmacht)

PA
pajokola1
11:53 13.12.2015.

A šta kažete Nizozemski kralj pobjegao u London,ma nemoguće...a ljudi ih danas opet slave,stoka sitnog zuba.

DU
Deleted user
03:56 05.03.2016.

Postoji velika razlika u upotrebi avijacije izmedju Nijemaca i Saveznika. Njemci su npr. ovdje napali utvrdjeni grad koji je pruzao otpor, sto je po zakonima rata dozvoljeno. Njemci su zrakoplovstvo koristili iskljucivo protiv vojnih ciljeva i nikada nisu razvili bombardera sa 4 motora za masovna bombardiranja civilnioh ciljeva (velikih gradova). Englezi i Amerikanci su planski i namjerno bombardirali civilne cetvrti Njemackih gradova teskim bombarderima sa 4 motora kako bi se civilnom stanovnistvu "slomio moral". Tako su stradali Hamburg, Dresden i mnogi drugi gradovi i to je ratni zlocin.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije