IZ NOVOG BROJA VP MAGAZINA, OŽUJAK 2015.

Službeni odgovor uredništva VP magazina povjesničaru dr. sc. Goranu Hutinecu

WW2
Foto: realwarphotos.com
24.03.2015.
u 15:19

Donosimo odgovor, a možete ga pročitati i u novom tiskanom izdanju VP magazina za ožujak 2015. godine

Povjesničar Goran Hutinec s Filozofskog fakulteta u Zagrebu objavio je nedavno na portalu Historiografija.hr osvrt na sadržaj VP magazina, gdje on kolegi Werhasu i meni pokušava imputirati da prešućujemo njemačke i ustaške zločine u Drugome svjetskom ratu, kada pišemo o Nijemcima i Ustašama. moram ga pohvaliti za veliki trud koji je uložio, jer je tekst obiman, pa je to u svakom slučaju reklama dobrodošla, posebice kada je besplatna. Na žalost, cijeli je njegov test potvrda njegovog ideološkog promišljanja, a ne znanstvenog.

Kakve su to optužbe za prešućivanje ustaških zločina? Zar hrvatska historiografija nije opširno obradila i još uvijek obrađuje ovu temu? Kako to Hutinec zamišlja znanstveni rad? Mora li svaki znanstvenik, koji obrađuje temu iz Drugoga svjetskog rata, prvo prepisati i navesti sve dotadašnje radove na temu zločina pa se tek onda baviti izvornim istraživanjem? Ako Hutinec preferira takvo beskonačno prežvakavanje i prepisivanje već objavljenih radova ne znači da ostali znanstvenici moraju slijediti ovaj put. Ili ipak moraju? Nismo li mi napustili takvu praksu kakva se tražila u doba jugoslavenskog režima? Ili bi danas neki željeli imati monopol na povijesnu istinu? U svakom slučaju pametnome dosta!

Meni je jedino žao što ovo pismo nije uputio izravno na VP, jer bi ga rado objavili kao i sva druga pisma, bez obzira jesmo li u njima hvaljeni ili kritizirani. Kako god, cijeli osvrt odlučio sam objaviti kako bi to bio još jedan dokaz otvorenosti VP-a na različita promišljanja. Na čitateljima je da daju svoj sud i o VP-u i o ovom osvrtu Gorana Hutineca. Čitateljske osvrte dakako da ćemo objaviti također u magazinu.

Komentara 13

NR
NRMP
15:23 25.03.2015.

Čekajte, ovaj bijedni tekstić je cijeli odgovor? Čak je i fotografija promašena.

AN
Andremar
19:17 05.04.2015.

gospodine Despot,poznato je da ste slabi na NDH tako da.......

BR
branimirusus
12:03 26.03.2015.

Da je komentar bez ovog dijela: Nismo li mi napustili takvu praksu kakva se tražila u doba jugoslavenskog režima? Ili bi danas neki željeli imati monopol na povijesnu istinu? U svakom slučaju pametnome dosta! bio bi bojli, ovako se opetet uvlačite u ideološke rasprave....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije