NA DANAŠNJI DAN

Amerikanci zauzimaju glavnu luku Cherbourg

WW2
Foto: www.privateletters.net
1/2
27.06.2016.
u 17:40

Hitler je bio uvjeren u svoj poraz nakon što je precizno pretpostavio da će se Saveznici iskrcati u Normandiji jer im je trebala velika luka (kao Cherbourg) za dostavljanje zaliha.

Na današnji dan 1944. godine, Amerikanci su zauzeli dobro utvrđenu luku Cherbourg na sjeverozapadu Francuske te je tako završena njemačka okupacija, piše History.

Hitler je bio uvjeren u svoj poraz nakon što je precizno pretpostavio da će se Saveznici iskrcati u Normandiji jer im je trebala velika luka (kao Cherbourg) za dostavljanje zaliha. Britanci su 1942. godine odabrali luku Cherbourg za invaziju preko Engleskog kanala.

Foto: www.privateletters.net

"Što se tiče zauzimanja Rennesa, zapravo zabačenog gradića čija je jedina vrijednost bila u prometnim pravcima koji su se sjekli u njemu, tu su Pattonu manje problema zadavali Nijemci (koji su se ionako povlačili i izbjegavali borbu) nego njegov ambiciozni general Wood koji je uporno pokušavao svoju diviziju okrenuti prema Parizu, odnosno „tamo gdje je akcija“. Tek nakon uzastopnih opomena i izravne zapovijedi da krene na Rennes, Wood je škripeći zubima pristao definitivno okrenuo 4. diviziju prema zapad, iako tamo po njegovome ukusu nije bilo dovoljno akcije (niti prilike da se proslavi jedan tako ambiciozni zapovjednik). No Wood je u mnogočemu bio u pravu, i Patton je to znao. Luke Bretanje bile su predaleko od glavnoga pravca kretanja Saveznika, što je značilo i da će biti upitna koliko će uopće biti korisne u daljnjoj kampanji. Nadalje, upitno je bilo i koliki su zapravo izgledi da zauzmu luke u upotrebljivom stanju: još uvijek su bile svježe uspomene na Cherbourg kojega su Collinsove divizije osvojile teškom mukom, a onda otkrile kako su Nijemci uništili luku u tolikoj mjeri da će biti potrebni mjeseci prije nego ponovno bude vraćena u puni pogon..."

>>George Patton - napokon u Normandiji

Komentara 3

Avatar istovari
istovari
08:08 28.06.2016.

Kraj lipnja, a dečki nose zimske šinjele !? Globalno zatopljenje još daleko....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije