NA DANAŠNJI DAN

Nijemci pokrenuli V-1 napad na Britaniju

Bundesarchiv
13.06.2017.
u 02:50

Nakon planiranja i proizvodnje, V-1 je postao mlazni avion bez pilota kojeg je navodio žiroskop i magnetni kompas.

Na današnji dan 1944. godine, Njemačka je lansirala deset raketa-mlažnjaka V-1 na položaje blizu britanske obale. Nisu se pokazale uspješnima, piše History.

Nakon planiranja i proizvodnje, V-1 je postao mlazni avion bez pilota kojeg je navodio žiroskop i magnetni kompas. Mogao je nositi oko tonu smrtonosnog eksploziva. Na nesreću po Nijemce, detonacija nije bila toliko uspješna jer je motor mlažnjaka otkazao te se avion srušio. Često su promašili svoju metu.

Najviše se promašivalo protiv Britanije. Od deset mlažnjaka V-1, pet se srušilo blizu lansirne rampe, jedna je izgubljena dok je četiri palo na Britaniju. Šest ljudi je poginulo. Nijemci su smatrali kako će pokrenuti i veliki napad bombarderima u isto vrijeme napada s V-1.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije