AKTUALNO

Palmira: ISIS zauzeo ruske tenkove te rakete zemlja-zemlja za sustav "Grad"

Rat
Wikimedia CC
14.12.2016.
u 16:34

Palmira, koja je poznata po svojim ruševinama starim preko 2 000 godina, postala je mjesto sukoba između 10. i 11. prosinca kada je Nacionalna obrambena sila branila svoje položaje uz pomoć ruskih zračni h napada.

Tzv. Islamska Država i njezini militanti zauzeli su 30 ruskih tenkova, velike količine raketa za sustav "Grad" te streljivo kada su opljačkali Palmiru, izjavili su promatrači. Ekstremisti su iznenadili sirijske postrojbe 10. prosinca kada su ponovno zauzeli grad poznat po svojim drevnim ruševinama, piše IBTimes.

Tijekom iznenadnog napada, militanti su ubrzo napredovali. Bez zaštite ruskih postrojaba koje su nedavno napustile Palmiru, grad je pao u neprijateljske ruke. U ožujku 2016. godine, ruski predsjednik Vladimir Putin kako bi pokazao svoju uspješnu borbu protiv terorizma, održao je koncert na ruševinama koje je ISIS napravio. 

Palmira, koja je poznata po svojim ruševinama starim preko 2 000 godina, postala je mjesto sukoba između 10. i 11. prosinca kada je Nacionalna obrambena sila branila svoje položaje uz pomoć ruskih zračni h napada. Ruske postrojbe pokrenule su 64 napada protiv militanata te tako isprovocirali novi napad.

Međutim, pojačanja ISIS-a, za koja su ruski dužnosnici izjavili da su napustili irački grad Mosul, uspjeli su ponovno zauzeti Palmiru. Snimke novinske agencije ISIS-a Amaq prikazuju vojnike Islamske Države uz ruske tenkove te oklopljene transportere.

>>Restrukturiranje subjekata međunarodnih odnosa: politički islam

>>MOSUL: Iračke oružane snage oslobodile dvadeset sela!

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
20:50 14.12.2016.

nisu ruske nego sirijske. to isto ko da recimo kazu srbi zauzeli americke helikoptere a oni zauzeli hrvatske helikoptere americke proizvodnje.

Avatar nemam-pojm@
nemam-pojm@
09:52 16.12.2016.

Napad u tri vala na Palmiru su izveli autosehidi (auto-kamikaze) sa 37 vozila punih eksploziva. Istina je da se SA razbježala (istom taktikom isil je osvojio Faludzu kod Bagdada 2015) Rusi koriste vojni aerodrom pored Palmire, koji su morali sami branit. Marinci su uspješno obranili bazu uništivši 4 autosehida i 13 tenkova. Trenutno je aviobaza pod vatrom vbr-ova i izvan funkcije. Podaci o ruskim žrtvama nisu dostupni

JC
jerko.cvein2
20:18 14.12.2016.

Zasto bi rusi u Palmiri ostavili bas takvo oruze ? Nije to naivo misljenje ? Moramo samo si promisliti da su rusi prije nekoliko tijedna amerima rekli kada napadnete Mosul zatvorite koridore prema siriji, a sta sad za misliti ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije