AKTUALNO

Prvi let kontroverznog aviona F-35 nad Europom iz talijanske baze Cameri

F-35
Wikimedia
09.09.2015.
u 14:16

FACO linija u bazi Cameri je samo jedna od linija izvan SAD-a koja će također služiti kao središte za održavanje europskih F-35. AL-1, prvi od talijanskih planiranih 90 borbenih aviona JSF, sišao je s proizvodne linije u ožujku, a njegovi motori su uključeni po prvi put u lipnju.

Prvi let borbenog aviona F-35 izvan SAD-a dogodio se u ponedjeljak u talijanskoj zrakoplovnoj bazi Cameri gdje se talijanski Joint Strike Fighter sastavlja. Avion pod nazivom Al-1, letio je jedan sat i 22 minute nakon što je obavljeno završno sklapanje i provjeru u objektu koji je u vlasništvu talijanske vlade i kojom upravlja talijanska Alenia Aermacchi i Lockheed Martin, piše Defender.

"Kao što se očekivalo, avion se ponaša jako dobro i bez ikakvih iznenađenja", rekao je Bill “Gigs” Gigliotti, probni pilot Lockheed Martina, koji je pilotirao avionom. Zrakoplov će biti isporučen do kraja godine. Prije nego što uđe u sastav talijanskog ratnog zrakoplovstva, AL-1 će odletjeti preko Atlantika početkom 2016. u bazu Luke u Arizoni, gdje je talijanski piloti će početi obuku.

FACO linija u bazi Cameri je samo jedna od linija izvan SAD-a koja će također služiti kao središte za održavanje europskih F-35. AL-1, prvi od talijanskih planiranih 90 borbenih aviona JSF, sišao je s proizvodne linije u ožujku, a njegovi motori su uključeni po prvi put u lipnju.

U lipnju, tvrtka Lockheed Martin je priopćila kako će prvi let biti u prvoj polovici listopada, što znači da se požurilo mjesec dana ranije. Dužnosnik tvrtke je rekao kako će AL-1 napraviti šest ispitnih letova prije službene isporuke.

Italija je dosad naručila osam F-35, uključujući i tri iz Low Rate Initial Production (LRIP 6), tri iz LRIP 7 i dva iz LRIP 8 te je najavila kako će ih naručiti 38 do 2020.

Talijanskih prvih šest F-35A trebaju biti isporučeni do listopada 2016. godine, još četiri u 2017., četiri u 2018., sedam u 2019. i 13 u 2020. godini.

Tijekom 2019., linija će proizvoditi prve nizozemske JSF, rezultat talijansko-nizozemskog sporazuma prema kojem će osam od ukupno 13 proizvedenih aviona 2020. godine u bazi Cameri, biti za nizozemsko ratno zrakoplovstvo.

Tekst je u potpunosti preuzet s portala Defender.hr

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Ivica_ponovo
Ivica_ponovo
19:18 10.09.2015.

Bilo bi lijepo pročitati kolika će biti osnovna cijena za Talijane i Nizozemce po komadu. Kao i koliko će koštati održavanje pojedine letjelice godišnje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije