IZ NOVOG BROJA

Rat i trauma - Posttraumatski stresni sindrom (PTSP)

A satnija ZNG-a Bjelovar
09.01.2024.
u 08:36

Ono što se danas smatra PTSP-om s odgođenim početkom, tijekom dva svjetska rata nazivalo se „sindromom starog narednika“

Ratna zbivanja uvijek su nešto onkraj svakidašnjeg iskustva života. Svaki rat nosi tragičnost i destrukciju, kako za pojedinca, tako i za društvo u cjelini.

Rat i pobjednicima i gubitnicima odnosi nešto neprocjenjivo i nenadoknadivo. Čovjek u ratu prolazi kroz niz traumatskih iskustava, brzo uvučen u životno ugrožavajuće situacije gdje se bori za život i smrt ili svjedoči istome. Kroz nasilje, ozljede i smrt, pojedinac doživljava najdestruktivnije aspekte ljudske psihe, proživljavajući intenzivne emocije straha, bijesa, mržnje i tuge zbog onoga što neminovno nestaje u kaosu borbenih zbivanja – ljudski životi, mladost generacija, dijelovi vlastite nutrine.

Rat posjeduje moć uništavanja slike života i samog čovjeka. Vjera u pravedan svijet, ljudsku dobrotu, svrhu i smisao često se nestaje u ratnoj oluji. Svaki pojedinac suočava se s ratom na jedinstven način, razvijajući svoje strategije nošenja s teškim životnim izazovima. Isto tako, kolektiv ima svoj specifičan način suočavanja sa zajedničkom traumom rata, koja obuhvaća sve, iako neki prolaze kroz neizmjerno više patnje od drugih, dok su drugi zahvaćeni samo posredno. Rat je iznimno složen, težak i psihički izazovan fenomen, te i kod emocionalno stabilnih i psihički zrelih osoba može izazvati vrlo intenzivne i nepredvidive reakcije. S razvojem psihijatrije, sve su se više počeli pratiti psihički odgovori pojedinaca na traumatska iskustva. Borci koji su se vraćala s različitih ratišta postali su katalizator pažljivog razmatranja tih fenomena. Povijest zapadne civilizacije, poput svake civilizacije, obilježena je sukobima i borbama, što je usko povezano s istraživanjem utjecaja traume na ljudsku psihu.

Prije nego što je posttraumatski stresni sindrom (PTSP) službeno priznat, u povijesti postoje zapisi o vojnicima koji su imale simptom slične PTSP-u. Razvoj oružja korelira s razvojem simptoma iz kruga PTSP-a. Smatra se da što veći domet ima neko oružje i ukoliko može nanijeti štetu vojnicima s velikih udaljenosti, a da ne vide neprijateljskog vojnika simptomi PTSP-a su jače izraženi.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. siječnja 2024.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije