Domovinski rat

Sjećanja "Tigrova"

Sjećanja "Tigrova"
Vojna povijest
06.04.2013.
u 15:15

Božo Kožul o obrani Dalja i Nove Tenje 1991. godine

Ime stožernog brigadira Bože Kožula među njegovim se suborcima u Udruzi ratnih veterana 1. gardijske brigade „Tigrovi“ uvijek spominje s poštovanjem. Ne bez osnove, jer njegov je doprinos u stvaranju i obrani Republike Hrvatske i ukupnoga hrvatskog naroda velik i on je zasigurno jedan od istinskih junaka Domovinskog rata. Teško je nabrojati sve terene i bojišnice na kojima je bio i akcije u kojima je sudjelovao, no za ovaj broj „Vojne povijesti“ iz izuzetno bogata ratnog puta donosimo njegova sjećanja na istočnoslavonsku bojišnicu – na obranu Dalja u srpnju i Nove Tenje od kolovoza do listopada 1991. godine. S obzirom na maleni broj dokumenata koji govore o događanjima u tim mjestima, ova su sjećanja tim dragocjenija.
U obranu domovine Božo Kožul uključio se 5. kolovoza 1990., pristupivši MUP-u Republike Hrvatske i pohađajući tečaj za Prve hrvatske redarstvenike na Policijskoj akademiji u Zagrebu. Od studenoga 1990. u novoosnovanoj bojni specijalne policije MUP-a u Rakitju obnašao je dužnost zapovjednika 1. voda i ujedno zamjenika zapovjednika 2. satnije. Kako se širila velikosrpska pobuna, tako je njegova postrojba dobivala nove zadatke s ciljem jačanja obrambenih snaga i osiguravanja vitalnih objekata Republike Hrvatske. U ožujku 1991. imao je „vatreno krštenje“ pri oslobađanju Policijske postaje Pakrac, a krajem istoga mjeseca kao zapovjednik satnije sa svojom postrojbom sudjeluje u čišćenju Plitvica od pobunjenih Srba. U travnju 1991. sa svojom postrojbom odlazi u Liku, na prijevoj Ljubovo gdje uspijevaju spriječiti oklopnu kolonu JNA u napredovanju ka Gospiću. Osnutkom Zbora narodne garde 15. svibnja 1991. Božo Kožul imenovan je zapovjednikom 2. satnije 2. pješačke bojne 1. A brigade ZNG-a „Tigrovi“ sa sjedištem u Rakitju gdje je intenzivno radio na prihvaćanju i obučavanju dragovoljaca.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije