Drugi svjetski rat

Život i rad u DRS-u i ostale radne službe NDH

Rat
Wikimedia CC
07.03.2017.
u 13:49

Radni su logori podignuti prvenstveno u okolici Zagreba i u Hrvatskom zagorju (u krajevima s manje partizanske aktivnosti)

Suradnja između njemačke i hrvatske Državne radne službe navodno je započela – slučajno. Početkom rujna 1941. Konstantin Hierl, vođa njemačkog RAD-a, doputovao je sa suprugom na odmor u NDH. Proveo je nekoliko dana negdje na moru, a zatim je u Zagrebu posjetio izložbu DRS-a koja je bila postavljena u okviru jesenskoga velesajma. Tamo je upoznao niz hrvatskih časnika te je odmah po njegovu povratku u Njemačku započela njihova uska suradnja: u Njemačku je upućen veći broj mladića na školovanje za časnike DRS-a (o trošku Njemačke), viši časnici DRS-a proveli su neko vrijeme u Njemačkoj na nekoj vrsti „studijskog putovanja“ na kojem su upoznali ustroj i rad njemačkoga RAD-a, a kompleti za izgradnju radnih logora dostavljeni su NDH po nabavnoj cijeni. Zatim je u Zagrebu otvoreno posebno izaslanstvo RAD-a na čelu s Oberstarbeitsführerom (vrhovnikom rada, odnosno pukovnikom) Gustavom Stöckerleom koji je, prema jednima, svojim savjetom i djelovanjem znatno pridonio ustroju DRS-a, a prema drugima usmjeravao rad DRS-a za potrebe njemačkih oružanih snaga i miješao se u unutarnje stvari hrvatske radne službe. Kao što smo već istaknuli, opsežni planovi za ustroj DRS-a nikada nisu provedeni. Planirana je izgradnja čak 140 radnih logora, a iz Njemačke je naručeno ukupno 20 kompleta za isti broj radnih logora, od kojih je do proljeća 1943. podignuto samo njih trinaest. Radni su logori podignuti prvenstveno u okolici Zagreba i u Hrvatskom zagorju (dakle, ponajprije u krajevima s manje partizanske aktivnosti), dok su dva logora podignuta u okolici Osijeka, a popunjavali su ih pripadnici njemačke narodne skupine (Volksdeutscheri).

Prema službenom tisku logori su podizani u ljepšim krajevima jer „samo nastanbe zdrave, svjetle, udobne, higijenski uređene i postavljene u najljepšim predjelima naše domovine, mogu kao takove učiniti duše naših omladinaca pristupačnim visokom idealu novog naziranja na sviet koje kroz DRS trebaju upoznati i doživjeti“.

Nadalje, svaki logor trebao se podići tako da se u neposrednoj blizini može urediti vježbalište za tjelesni odgoj jer „samo u zdravom tielu može se razviti zdrav duh, snažan i otvoren karakter, čovjek sa pozitivnim naziranjem na sviet koji će biti nosioc naše mlade države“...

Nastavak teksta čitajte u novom izdanju Vojne Povijesti od 4. ožujka!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije