AKTUALNO

Zrakoplovstvo će se pobuniti ako Trump izbaci projekt F-35 u korist F-18

F-35
Foto: Wikimedia CC
09.01.2017.
u 15:26

Vođe i zapovjednici Ratnog zrakoplovstva imat će priliku savjetovati budućeg predsjednika kada za to dođe vrijeme

Glavna tajnica američkog Ratnog zrakoplovstva Deborah Lee James izjavila je u nedavnom intervju da će se cjelokupna branša pobuniti ako budući predsjednik Donald Trump pokuša zamijeniti avion F-35, avionom F-18, piše DailyCaller.

U prosincu je Trump izjavio kako Boeingova verzija aviona F-18 može biti solidna i jeftinija zamjena programu F-35 koji je najskuplji vojni projekt u povijesti Sjedinjenih Američkih Država. James sada pokušava objasniti kako F-18 ne može zamijeniti F-35. Prema tajnici Lee James, lovac F-35 je napredniji borbeni sustav. "Američko ratno zrakoplovstvo smatra kako se ni u kojem slučaju ne mogu zamijeniti lovci F/A 18 i F-35", izjavila je Lee James u intervju za Defense News 5. siječnja. "Navedeni avioni djeluju u različitim ulogama. Nemojte me krivo shvatiti, oba aviona su izvrsna, ali F/A 18 je četvrta, a F-35 peta generacija", dodala je Lee James.

"Vođe i zapovjednici Ratnog zrakoplovstva imat će priliku savjetovati budućeg predsjednika kada za to dođe vrijeme; ali prema onome što ja znam, navedeni zrakoplovi nisu komplementarni, a Ratno zrakoplovstvo nije pokazalo interes o avionu F/A-18", izjavila je Lee James.

James je izjavila da nije jasno što bi Trump napravio s programom F-35, ali da vjeruje kako on želi samo smanjiti cijenu. Trumpov pogled na F-35 može predstavljati još jedan sukob između njega i njegovog izbora za ministra obrane, umirovljenog generala marinskog korpusa Jamesa Mattisa koji je itekako za sustav F-35.

Trump je na Twitteru objavio 12. prosinca da je program F-35 izvan kontrole.

Nakon tog tweeta, objavio je tweet kako bi se trebala pronaći zamjena lovcu F-35 u vidu aviona F-18 Super Hornet. 

Trump nema ovlasti da zaustavi određeni program naoružanja, ali će zasigurno Ratno zrakoplovstvo savjetovati protiv takvog razvoja događaja.

>>F-35 projekt postaje upitan nakon što je Trump zatražio jeftiniju alternativu

>>Može li Donald Trump reformirati američku vojsku?

Komentara 5

DU
Deleted user
16:57 09.01.2017.

Trump nece nikada izbaciti F-35 projekt. On radi kao Trump the businessman.Pokusati ce smanjiti cijene F-35 po komadu sa svim svoji taktikama koje je upotrebljavao kroz svoj poslovni zivot. Tu ce biti pretnja,ultimatuma,ucjenjivanja,i mnogo drugih taktika koje su uvijek radile dobro za Trumpa.

ST
steiner
01:06 10.01.2017.

I dalje drukate protiv Trumpa a nemate pojma koje on ovlasti kaopredsjednik ima, ostali ce mu bez pogovora klimnuti glavom.

Avatar Propaganda
Propaganda
13:28 11.01.2017.

Putin strahuje od f35 pa mu govori da ne postoje nevidljivi avion na radar da je to glupost i bacanje novca.Ironično rusija radi na svojem stealth fighter.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije