NOVI BROJ

Američki bombarderi za Dražu Mihailovića

Foto: VP - magazin za vojnu povijest
Američki bombarderi za Dražu Mihailovića
Foto: Wikipedia Commons
WW1
Foto: Wikipedia Commons
Vukovar 1991
06.02.2014.
u 13:42
U povjesnici Domovinskog rata ostala su poznata dva velika proboja hrvatskih branitelja i civila iz opkoljenih gradova pred padom. Najčuveniji i literarno najviše obrađivan je proboj niza skupina iz Vukovara u studenome 1991. godine. Drugi proboj izvršen je iz Hrvatske Kostajnice prema Hrvatskoj Dubici. Nažalost, o ovome događaju do danas je malo pisano i istraživano, dok dostupnih dokumenata gotovo i nema.
Pogledaj originalni članak

Dragi obožavatelj i čitatelji našeg magazina sa zadovoljstvom smo pustili u prodaju novi broj VP - magazina za vojnu povijest. Glavna tema broja je priča kako su Amerikanci poklonili četiri B-52 bombardera "za sistematsku pomoć četnicima". Pišemo o Prvom svjetskom ratu, Domovinskom ratu te oružju.

U bloku o Prvome svjetskom ratu, pišemo, na strateškoj razini, o dva dominantna plana s kojima su u rat ušle zaraćene sile: Francuzi sa svojim Planom XVII., a Njemačka s ambicioznim Schlieffenovim planom. U ovom broju obrađen je njemački plan, a nazvan je tako prema autoru, feldmaršalu grofu Alfredu von Schlieffenu, načelniku Glavnog stožera (Grosse Generalstab) Njemačkoga Carstva u razdoblju od 1891. do 1906., prije nego što se povukao u mirovinu. Upravo iz posljednjih godina aktivne službe potječe i plan koji je pokušao odgovoriti na ključno pitanje: kako u što kraćem vremenu ponuditi izlaz Njemačkoj zarobljenoj u saveznička kliješta? Naime, bilo je sasvim jasno da će Njemačka u nadolazećem sukobu ratovati na dvama bojištima – na zapadu s francuskim snagama (i možda britanskim), a na istoku s Rusijom. Realno sagledavajući situaciju, bilo je jasno da Njemačka teret rata na dvama bojištima neće izdržati, osobito ako se rat protegne kroz dulje razdoblje. Analizom svih jakih i slabih strana protivnika, Schlieffen i njegov stožer došli su do zaključka kako će mobilizacija i dolazak na prvu liniju ići nešto brže kod Francuza, a sporije kod Rusa. Prema njemačkoj matematici, i Njemačka i Francuska mogle bi provesti mobilizaciju u dva tjedna, dok će Rusima zbog neorganiziranosti i loših željezničkih veza trebati šest tjedana da se prikupe i organiziraju. Baš u tom vremenskom prozoru potražit će Nijemci izlaz iz savezničke klopke!

Foto: Wikipedia Commons

U povjesnici Domovinskog rata ostala su poznata dva velika proboja hrvatskih branitelja i civila iz opkoljenih gradova pred padom. Najčuveniji i literarno najviše obrađivan je proboj niza skupina iz Vukovara u studenome 1991. godine. Drugi proboj izvršen je iz Hrvatske Kostajnice prema Hrvatskoj Dubici. Nažalost, o ovome događaju do danas je malo pisano i istraživano, dok dostupnih dokumenata gotovo i nema. Stoga je ovaj tekst nastao na osnovi sjećanja petorice sudionika proboja: aktivnih policajaca Ivice Kušlana i Stjepana Čuka Kostreca, trojice pričuvnih policajaca Miroslava Ivezića, Tvrtka Soklera i Ivice Rožića, te uz pomoć Ivice Pandže Orkana.

Foto: Wikipedia Commons

I još mnoge druge teme: kronologija Prvoga svjetskog rata, fotoalbum njemačke 14. oklopne divizije, Specijalna jedinica policije "Alfa", povijest vojne avijacije, povijest hrvatskih vojnih činova...

Ne propustite novi broj VP-a za samo 19,99 kn na čak 84 stranice, od jučer 5. 2. 2014.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.