IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA"

Bitka kod Molwitza

Foto: Wikimedia Commons
Bitka kod Molwitza
21.08.2019.
u 08:03
Tijekom zime 1740./1741. godine Austrija je započela okupljati vojsku ne bi li prusku vojsku istjerala iz austrijske najbogatije pokrajine, Šleske.
Pogledaj originalni članak

Nakon smrti Karla VI. Marija Terezija na osnovi Pragmatičke sankcije nasljeđuje habsburške teritorije u Austriji, Mađarskoj, Nizozemskoj i sjevernoj Italiji. Izgovor Prusije i Francuske da ona nema pravo u nasljeđivanju Austrije uzrokuje Rat za austrijsko naslijeđe (1740. – 1748.).

Tijekom zime 1740./1741. godine Austrija je započela okupljati vojsku ne bi li prusku vojsku istjerala iz austrijske najbogatije pokrajine, Šleske. U Češkoj i Moravskoj stavljeno je pod oružje 25 tisuća vojnika i 16 topova. Ratne aktivnosti započele su u proljeće 1741. godine, kada je austrijska vojska od devet tisuća pješaka, osam tisuća konjanika i 19 topova sporo napredovala iz Moravske u Šlesku. Bitka kod šleskoga sela Mollwitza započela je u hladno travanjsko jutro 1741. godine. Prusku vojsku koja je stajala pod kraljem Fridrikom II. činilo je 16 800 pješaka, 4600 konjanika i 53 topa. Činilo se da je pruska vojska poražena pa je Fridrik II. na nagovor feldmaršala Schwerina odlučio napustiti bojište i uputiti se prema gradu Oppelnu, razmišljajući pritom o samoubojstvu zbog sramotnoga poraza. Kralja su uskoro iznenadile vijesti da su Prusi uspjeli stvoriti uspješan obrambeni zid i napasti austrijsku vojsku. Austrijanci su oko 18 sati započeli s povlačenjem. Bila je to važna i rijetka pobjeda pješačke postrojbe protiv konjice. Tom je pobjedom Fridrik II. zadržao Šlesku.

Tekst je prvotno objavljen u rubrici "Vojnopovijesni vremeplov" tiskanog izdanja časopisa u travnju 2019.  


 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.