Naslovnica

Rat Druge koalicije

Kako Britanci nisu poštovali odredbe mira, tijekom 1803. godine započeo je novi rat koji je trajao sve do pada Napoleona kod Waterlooa 1815. godine.
26. srpnja 2019. u 08:27 0 komentara 536 prikaza
Foto: Wikimedia Commons

Revolucija 1879. godine u Francuskoj srušila je monarhiju, dala zemlji ustav i izjednačila staleže, pa je tako nestalo francuske staleške države. U Ratu protiv Druge koalicije francuska republikanska vojska uspješno je ratovala protiv koalicije europskih država, a u ratnim pothvatima u Egiptu i Italiji istaknuo se Napoleon Bonaparte.

Koaliciju su sačinjavali Ujedinjeno Kraljevstvo, Rusko Carstvo, Austrijsko i Sveto Rimsko Carstvo, Portugal, Napulj, Malta i Osmansko Carstvo protiv revolucionarne Francuske. Ratovi su započeli u ožujku 1799. godine, a sporazumnim mirom iz Amiensa 25. ožujka 1802. Druga koalicija se raspala. Kako Britanci nisu poštovali odredbe mira, tijekom 1803. godine započeo je novi rat koji je trajao sve do pada Napoleona kod Waterlooa 1815. godine.

Tekst je prvotno objavljen u rubrici "Vojnopovijesni vremeplov" tiskanog izdanja časopisa u ožujku 2019. 

IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Mandžukuo i "Jedinica 731" IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Rusko-japanski rat IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Poraz Pompeja i kraj vrhovne vlasti Senata
 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.