Drugi svjetski rat, Svijet, Bitke

Bitka na Koraljnom moru, spašena Australija

Foto: Vojna povijest
Bitka na Koraljnom moru, spašena Australija
05.05.2011.
u 00:00
Prva bitka u povijesti u kojoj su se izravno sukobili isključivo nosači zrakoplova
Pogledaj originalni članak

Bitka kojom je spašena Australija, prekretnica na Pacifiku u Drugom svjetskom ratu – neki su od naziva kojima se gotovo 70 godina opisuje bitka u Koraljnom moru. Šest mjeseci nakon što je carski Japan razorio Pearl Harboru, američku luku u istoimenom zaljevu na havajskom otoku Oahu, Japan s jedne te SAD, Australija i V. Britanija s druge strane sukobili su se u vodama između Nove Gvineje, Australije i Salamunskih otoka.

O tomu tko je iz okršaja izišao kao pobjednik povjesničari se i danas spore pa se, u nedostatku boljeg rješenja, običava reći da je ishod bio neriješen. Ipak, bitka koja je trajala od 4. do 8. svibnja 1942., netom je okončana, ocijenjena je kao najvažnija u povijesti, a veći dio svijeta i danas je svrstava uz bok legendarnim pobjedama i porazima u Drugom svjetskom ratu. Za to postoji nekoliko razloga. Carski Japan, do tada vojno neprijeporan, na Koraljnom moru prvi put u Drugom svjetskom ratu nije uspio u provedbi zacrtanog plana.

Usto, nakon te bitke Japan je do kraja rata trpio poraz za porazom. To je ujedno bila i prva bitka u povijesti, u kojoj su se izravno sukobili isključivo nosači aviona. Ni japanski ni saveznički zapovjednici stoga nisu imali nikakvog iskustva u takvom načinu ratovanja. Neprijateljski brodovi bili su u pravilu toliko udaljeni jedni od drugih da se nijednom nisu mogli direktno vidjeti, zbog čega su obje strane počinile niz nevjerojatnih pogrešaka.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.