Drugi svjetski rat, Svijet, Bitke

Bitka na Koraljnom moru, spašena Australija

Bitka na Koraljnom  moru, spašena Australija
Vojna povijest
05.05.2011.
u 00:00

Prva bitka u povijesti u kojoj su se izravno sukobili isključivo nosači zrakoplova

Bitka kojom je spašena Australija, prekretnica na Pacifiku u Drugom svjetskom ratu – neki su od naziva kojima se gotovo 70 godina opisuje bitka u Koraljnom moru. Šest mjeseci nakon što je carski Japan razorio Pearl Harboru, američku luku u istoimenom zaljevu na havajskom otoku Oahu, Japan s jedne te SAD, Australija i V. Britanija s druge strane sukobili su se u vodama između Nove Gvineje, Australije i Salamunskih otoka.

O tomu tko je iz okršaja izišao kao pobjednik povjesničari se i danas spore pa se, u nedostatku boljeg rješenja, običava reći da je ishod bio neriješen. Ipak, bitka koja je trajala od 4. do 8. svibnja 1942., netom je okončana, ocijenjena je kao najvažnija u povijesti, a veći dio svijeta i danas je svrstava uz bok legendarnim pobjedama i porazima u Drugom svjetskom ratu. Za to postoji nekoliko razloga. Carski Japan, do tada vojno neprijeporan, na Koraljnom moru prvi put u Drugom svjetskom ratu nije uspio u provedbi zacrtanog plana.

Usto, nakon te bitke Japan je do kraja rata trpio poraz za porazom. To je ujedno bila i prva bitka u povijesti, u kojoj su se izravno sukobili isključivo nosači aviona. Ni japanski ni saveznički zapovjednici stoga nisu imali nikakvog iskustva u takvom načinu ratovanja. Neprijateljski brodovi bili su u pravilu toliko udaljeni jedni od drugih da se nijednom nisu mogli direktno vidjeti, zbog čega su obje strane počinile niz nevjerojatnih pogrešaka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije