RAT

Ervin Johanes Eugen Rommel (1891.-1944.)

Foto: Wikimedia CC
Ervin Johanes Eugen Rommel (1891.-1944.)
13.12.2016.
u 12:44
Dva puta je potisnuo Britance preko granice između Cirenaike i Egipta. Nakon zauzimanja Tobruka unaprijeđen je u čin maršala.
Pogledaj originalni članak

Rođen je u Heidenheimu u Württembergu (Njemačka) 15. studenoga 1891. godine. Stupio je u vojsku u srpnju 1910. kao kandidat za časnika u 124. pješačkoj pukovniji. Postaje potporučnikom u siječnju 1912., a od ožujka 1914. služi u topničkoj pukovniji. Početkom rata 1914. ponovno je u svojoj pješačkoj pukovniji. Sa svojom je pukovnijom na zapadnoj bojišnici u Francuskoj gdje je ranjen 24. rujna 1914. godine. Nakon što se oporavio od drugog ranjavanja, prebačen je u planinsku bojnu podignutu u Württembergu. Prvo je s bojnom u francuskim Vogesima i potom na bojišnici u Rumunjskoj. Od 1917. na sočanskoj je bojišnici kod Kobarida gdje u borbama u listopadu i studenom iste godine zaslužuje jedno od najviših odličja za zasluge (Pour le Mérite). Posebno se iskazao u taktici inflitracije (proboja) bojne u pozadinu protivnika. Do kraja rata u stožernoj je službi bojne. Poslije rata vraća se u prosincu 1918. u svoju 124. pukovniju gdje zapovijeda kompanijom za osiguranje. Od siječnja 1921. zapovijeda kompanijom u 13. pješačkoj pukovniji. Od listopada 1929. postaje instruktorom u vojnoj školi pješaštva u Dresdenu. U to vrijeme na osnovi svojih iskustava iz Prvog svjetskog rata napisao je i publicirao knjigu o taktici pješaštva “ Infanterie greif an“ (Pješački napadi) koju je osobno pročitao i Adolf Hitler. Od listopada 1935. zapovijeda lovačkom bojnom 17. pješačke pukovnije. Od studenog 1938. zapovijeda Hitlerovom tjelesnom bojnom “Führerbegleitbataillon”. U Vrhovnom je stožeru gdje je osobno zadužen za sigurnost Hitlera u vrijeme rata protiv Poljske 1939. godine. Od veljače 1940. zapovijeda 7. oklopnom divizijom koja ima jednu od odlučujućih uloga u invaziji Francuske u svibnju i lipnju 1940. godine. Od veljače 1941. zapovijeda njemačkim snagama u Libiji. Zbog umješnosti vođenja njemačkih i talijanskih snaga u kampanjama 1941.-1942. u sjevernoj Africi, koje su karakterizirale velike tenkovske bitke, prijatelji i neprijatelji nazivaju ga „pustinjskom lisicom“. Dva puta je potisnuo Britance preko granice između Cirenaike i Egipta. Nakon zauzimanja Tobruka unaprijeđen je u čin maršala. Odlučno je poražen u bitci kod El Alameina u studenome 1942. godine. Povučen je iz Afrike u ožujku 1943. i preuzima zapovjedništvo nad grupom armija B u sjevernoj Italiji. U siječnju 1944. zapovjednik je njemačkih snaga u Nizozemskoj, Belgiji i sjevernoj Francuskoj. Na dan invazije Saveznika u Normandiji 6. lipnja namjerava odmah napasti protivnika na obali, ali mu to Hitler ne dopušta. Prema Rommelu, tada je propušten odlučan trenutak u bitci za Normandiju. Ranjen je u zračnom napadu 17. srpnja i povučen s bojišnice. Optužen je da je sudjelovao u organizaciji atentata na Hitlera te mu je ostavljena mogućnost da mu se sudi ili da počini suicid kako bi sačuvao čast svoje obitelji i sebe. Rommel je izabrao ovo drugo 14. listopada 1944. godine.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar Idler 3
Idler 3
20:25 13.12.2016.

"...u taktici inflitracije (proboja)..."...uz dužno poštovanje infiltracija i proboj nisu isto, čak nisu nit slično !!! Kdaj idete nekaj prevest s engleskog onda nemrete prevodit doslovno. Rječ "infiltration" v hrvatskom se bi prevelo kak ubacivanje, lagano il prikriveno ulaženje, čak po pitanju tekućina i mješanje !!!

VR
Vrdoka1
08:23 14.12.2016.

poslije domovinskog rata ota sam jos u vojci I nakon par god, dosli su amerikanci danas obucavaju po nato sistemu MPRI kasnije sun ih srbi tuzili dasu nas obucili pasmo zato mi njih pobijedili a ovi dosli mislim 97 g.i tako imali smo trenaznu vijezbu mozda neki razume toje vijezba preko konpjutera I TV.a postrojbe su oznacene sa znakovljem I tako mi protiv amere I njihove igre.toje trajalo citav tjedan bez prekida spavalo se I ratovalo u prostorijama,i nakon mislim 3ili 4 dana mismo njih rasturili I vjezba se morala prekinut I pocet ispocetka nisu mogli vijerovat ali meni je ostala jedna cinjenica koju pamtim I kad vidim nesto o romelu da uvijek procitam.Naime poslije vijezbe imali smo rasclanbu cijele akcije I sve slabosti I dobre stvari ali znam dameje americki casnik pohvalijo dasam ga napa kao romel engleze u africi eto valjda nisam bijo dosadan da ovo podijelim sa vama.