Povijest na filmu

Film "Mihail Viteazul" - rumunjski "Braveheart"

Foto: Vojna povijest
Film "Mihail Viteazul" - rumunjski "Braveheart"
07.11.2012.
u 22:21
Pukom slučajnošću, Nicolae Ceausecu je razvrgnuvši rumunjsko-američku koprodukciju omogućio snimanje najboljeg rumunjskog filma
Pogledaj originalni članak

U kasnom srednjovjekovlju na prijelazu iz šesnaestog u sedamnaesto stoljeće, na području današnje Rumunjske svoje je mjesto u povijesti priskrbio vlaški knez Mihai Viteazul (1558-1601), u domaćoj nam historiografiji prikladno preveden kao Mihail Hrabri. Ovaj je plemić tijekom kratke, no burne vladavine (1593-1601), stiješnjen između Svetog Rimskog Carstva i Osmanskog Carstva, gotovo cijelo desetljeće vješto balansirao između velesila, pokušavajući ostvariti što je moguće veću razinu teritorijalne i političke samostalnosti. Pri tome je ušao u sukob sa svakom od zainteresiranih strana, ratujući protiv vojski Murata III i Mehmeda III, ali i protiv Rudolfa II Habsburgovca i transilvanijskih bojara. U kontekstu stvaranja moderne rumunjske države njegovu je vladavinu obilježio pokušaj teritorijalnog ujedinjenja triju pokrajina – Vlaške, Transilvanije i Moldavije, što mu je nakratko i pošlo za rukom na svega nekoliko mjeseci tijekom 1600. godine, pa iako sam čin nikada nije proveden u formalnom obliku, nedvojbeno je bila riječ o kratkotrajnoj personalnoj uniji. Taj je moment u mitologiji o hrabrome knezu iskorišten u rumunjskoj historiografiji tijekom devetnaestoga stoljeća, pod snažnim utjecajem romantizma i nacionalnih pokreta, kada je prepoznat kao jedan od krucijalnih začetaka stvaranja moderne rumunjske države – što se u konačnici i zbilo po završetku Berlinskog kongresa.
Iz tih je, dakle, motiva početkom sedamdesetih, svega nekoliko godina nakon što je Nicolae Ceauşescu postao generalni sekretar i predsjednik Državnog komiteta, snimljen epski spektakl „Mihai Viteazul“ u režiji Sergiua Nicolaescua, tada već dokazanog glumca i povremenog redatelja. Kao i kod mnogih filmova, i u ovome slučaju poluprovjerene priče govore kako je u pretprodukciji, koja je trebala osigurati širu međunarodnu distribuciju, sudjelovala i Columbia Pictures s namjerom da se angažiraju glumci s A-liste, poput Richarda Burtona, Elizabeth Taylor, Orsona Wellesa i Kirka Douglasa. Navodno je tek na osobno inzistiranje Ceauşescua ova inicijativa propala, te je produkcija povjerena isključivo rumunjskoj ekipi.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.