GODIŠNJICA

Hans Joachim von Zieten (1669.-1786.) - "otac husara"

Foto: Laurus Leslaena
Hans Joachim von Zieten (1669.-1786.) - "otac husara"
27.01.2021.
u 08:40
U Sedmogodišnjem ratu Zietenovi husari istakli su se kroz tri odlučujuće misije: U bitci kod Leuthena 1757. godine, u kojoj se 85 000 Austrijanaca suočilo s 34 000 Prusa, Prusi su pobijedili zahvaljujući Fridrikovu genijalnom borbenom poretku i okretnim napadima na otvorene bokove neprijatelja.
Pogledaj originalni članak

Hans Joachim von Zieten rođen je 15. svibnja 1699. u Wustrauu blizu Neuruppina, sin zemljoposjednika. Sa šesnaest godina pridružio se pruskoj pješačkoj pukovniji Schwendy. Nakon što je podnio zahtjev za promaknuće, otpušten iz vojske 1724. godine po naredbi kralja Fridrika Vilima I. ., zbog svog "niskog rasta i slabog glasa".

Godine 1726. von Zieten je ponovno pokušao i ušao u dragunsku pukovniju Wuthenau s činom poručnika. Zietenov nadređeni, odvjetnik, nikada nije propustio priliku da ga zlostavlja. Zieten je uskoro uvučen u dvoboj i bio je zatvoren na godinu dana. Čim je pušten, mladi je drznik ponovo izazvao nadređenog na dvoboj te je ponovno izvukao kraći kraj. No, Zietenu se uskoro ukazala sreća: 1730. godine je rehabilitiran i premješten u novu husarsku pukovniju Beneckendorff.

U husarima je von Zieten uspio pokazati svoj konjički talent. Njegov habitus sada je odgovarao i njegovim vojnicima. Bile su to odvažne figure uvijenih brkova, kose spletene u savršene tri mađarske pletenice, od kojih su dvije visjele preko obraza, a jedna je padala na vrat. Na krajevima pletenica bili su obješeni metci iz pištolja kako ne bi lepršale na vjetru i štitile glavu od udaraca sabljom.

U Sedmogodišnjem ratu Zietenovi husari istakli su se kroz tri odlučujuće misije: U bitci kod Leuthena 1757. godine, u kojoj se 85 000 Austrijanaca suočilo s 34 000 Prusa, Prusi su pobijedili zahvaljujući Fridrikovu genijalnom borbenom poretku i okretnim napadima na otvorene bokove neprijatelja. Napoleon je kasnije tu bitku nazvao "remek-djelom pokreta, manevara i odlučnosti". U Leignitzu 15. kolovoza 1760. Zieten je glavn austrijsku vojsku odvratio od akcije diverzijskim manevrima. U bitci kod Torgaua 3. studenog 1760. godine u posljednji je trenutak munjevitim napadom preokrenuo na pobjedu , o kojem je Beč već izvještavao, neminovan Fridrikov poraz.

Zietenov povratak u Berlin 1763. bio je poput trijumfalne povorke. Napokon, Pruse bio jedan od rijetkih generala koji je preživio rat. Od tada je Zieten naizmjenično boravio u Berlinu i u Wustrauu, nadzirao je svoju husarsku pukovniju, također je imao utjecaja na obuku, ali - oslabljen bolešću - više nije obavljao aktivnu službu. Iz tog razloga kralj je odbio sudjelovati u kampanji 1778. godine, iako je Zieten, u međuvremenu postavši konjički general, i dalje želio stajati uz svoje ljude, u dobi od 79 godina.

Hans Joachim von Zieten umro je u Berlinu 26. siječnja 1786. Njegovo je ime u međuvremenu postalo pseudonim za konjički duh i husarizam. Njegova vojna moć kasnije će poslužiti kao model vojnim zapovjednicima poput Blüchera, von Schilla ili feldmaršala von Mackensena. Ali također kao zapovjednik, von Zieten je bio oličenje začetnika novog. Nisu ga njegovi husari uzalud, s ljubavlju i poštovanjem, zvali "Otac Zieten".

Treća satnija Panzer izviđačke bojne preuzela je zadatak da nastavi tradiciju husarske pukovnije broj 3 "von Zieten". S Torgauovim maršem kao maršom bojne, održan je kontinuitet Zietenovih principa i ideja.

Izvor: https://www.facebook.com/AncienxRegime


 

 

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.