POVIJEST HRVATA

[IZ NOVOG BROJA] Satnik

Foto: Alen Hajcman
[IZ NOVOG BROJA] Satnik
09.06.2014.
u 13:06
Prema Ivanu Beucu i Antunu Dabinoviću satnici su za hrvatskih narodnih vladara imali vojne funkcije kao zapovjednici utvrda i vojnih postrojbi
Pogledaj originalni članak

Satnik je, uz desetnika, najstariji hrvatski tradicionalni naziv čina, zvanja, odnosno dužnosti. Javlja se kod mnogih slavenskih naroda: kod Slovenaca kao stotnik, kod Rusa i Ukrajinaca kao sotnik, kod Čeha i Poljaka kao setnik, a satnici su postojali i u srednjovjekovnoj srpskoj vojsci. Značenje mu je jasno – zapovjednik satnije, odnosno stotinu vojnika, a stari su Slaveni dekadski vojni ustroj preuzeli od Rimljana (centurion), odnosno Bizanta (hekatonarch). 

Satnik postoji i u Turskoj kao yüzbaşı te u Mađarskoj kao százados; dok su Turci naziv zacijelo preuzeli od Bizanta, Mađari su ga možda preuzeli od Slavena. Prema Ivanu Beucu i Antunu Dabinoviću satnici su za hrvatskih narodnih vladara imali vojne funkcije kao zapovjednici utvrda i vojnih postrojbi, a zatim i kao zapovjednici seoskih područja koja su se grupirala u skupine od po stotinjak kuća, pri čemu su svi seljaci morali obavljati stražarsku službu i biti satniku od pomoći kad god je bilo potrebno. Satnika kao zapovjednika utvrde postavljao je župan. Satnik se javlja i u mnogobrojnim srednjovjekovnim hrvatskim gradskim i općinskim statutima i propisima, pri čemu s vremenom preuzima raznorazne dužnosti, kao što su zapovjednik redarstva, glavar noćne straže, izvršni službenik suda, pa čak i sakupljač poreza ili nadzornik čistoće.

Ne propustite novi broj Vojne povijesti za samo 19,99 kn na čak 84 stranice, od četvrtka 5.6. na svim kioscima!

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.