ZIMSKI RAT – TREĆI DIO

Neuspjeh i veliki gubici

Foto: Wikimedia Commons
Zimski rat
Foto: Wikimedia Commons
Zimski rat
Foto: Wikimedia Commons
Zimski rat
Foto: Wikimedia Commons
Zimski rat
Foto: Wikimedia Commons
Zimski rat
Foto: Wikimedia Commons
Zimski rat
Foto: xbradtc.com
Zimski rat
14.07.2014.
u 09:31
Glavna udarna snaga sovjetskih postrojba – teški tenkovi bili su koliko-toliko djelotvorni jedino prilikom proboja Mannerheimove linije, dok je na ostalim bojištima od njih bilo malo koristi (uglavnom zbog osobina zemljišta koje ni u kojem slučaju nije pogodovalo angažiranju većih oklopnih snaga).
Pogledaj originalni članak

Relativno dug i uspješan otpor koji su Finci pružali daleko nadmoćnijim sovjetskim snagama objašnjava se činjenicom da su u rat ušli s odgovarajućom organizacijom jedne vrste narodne obrane, vlastitom doktrinom i svrsishodnom taktikom uporabe postrojbi i ratne tehnike. Načela ratovanja u šumi i zimskim uvjetima bila su pažljivo razrađena, a postrojbe za njih uvježbane i opremljene. Njihovu udarnu snagu činili su brzi skijaški odredi koji su prvo rasijecali i po dijelovima opkoljavali protivničke snage, a zatim ih odvojeno uništavali. Težište napada Finci su mogli lako mijenjati zbog velike pokretljivosti i odgovarajuće opremljenosti svojih postrojbi. Crvena armija ušla je u rat zastarjelom organizacijom i glomaznom formacijom postrojbi, čije ljudstvo nije bilo pripremljeno za rat na finskom teritoriju u zimskim uvjetima. Masivne divizije bile su prikovane za putove i potpuno nesposobne parirati dinamičnoj taktici finskih snaga.

Foto: xbradtc.com

Sredstva angažirana na Mannerheimovoj liniji u prvo su vrijeme bila nedovoljna i neodgovarajuća za izvršenje proboja snažno utvrđene obrane, što je dovelo do neuspjeha i razmjerno velikih gubitaka. Glavna udarna snaga sovjetskih postrojba – teški tenkovi bili su koliko-toliko djelotvorni jedino prilikom proboja Mannerheimove linije, dok je na ostalim bojištima od njih bilo malo koristi (uglavnom zbog osobina zemljišta koje ni u kojem slučaju nije pogodovalo angažiranju većih oklopnih snaga).

Foto: Wikimedia Commons

Zrakoplovstvo je u ratu imalo važnu ulogu, unatoč činjenici da su obje strane koristile velik broj zastarjelih zrakoplova (Crvena armija nije uporabila najsuvremenije zrakoplove kojima je raspolagala, s izuzetkom izvrsnoga lakog bombardera “Tupoljev” SB-2, koji je unatoč relativno slabom obrambenom naoružanju bio dovoljno brz da pobjegne većini finskih lovaca.). No Zimski rat bio je samo uvod u daleko veće iskušenje Crvene armije – Drugi svjetski rat koji je u svakom slučaju predstavljao njezinu najveću katarzu iz koje je izišla kao jedna od najmoćnijih oružanih sila svijeta.

Foto: Wikimedia Commons

Ovu jedinstvenu kolekciju posebnih izdanja Vojne povijesti pronađite na svim kioscima za samo 69,90 kuna od četvrtka, 10. srpnja!

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.