ZIMSKI RAT – TREĆI DIO

Neuspjeh i veliki gubici

Zimski rat
Foto: Wikimedia Commons
1/7
14.07.2014.
u 09:31

Glavna udarna snaga sovjetskih postrojba – teški tenkovi bili su koliko-toliko djelotvorni jedino prilikom proboja Mannerheimove linije, dok je na ostalim bojištima od njih bilo malo koristi (uglavnom zbog osobina zemljišta koje ni u kojem slučaju nije pogodovalo angažiranju većih oklopnih snaga).

Relativno dug i uspješan otpor koji su Finci pružali daleko nadmoćnijim sovjetskim snagama objašnjava se činjenicom da su u rat ušli s odgovarajućom organizacijom jedne vrste narodne obrane, vlastitom doktrinom i svrsishodnom taktikom uporabe postrojbi i ratne tehnike. Načela ratovanja u šumi i zimskim uvjetima bila su pažljivo razrađena, a postrojbe za njih uvježbane i opremljene. Njihovu udarnu snagu činili su brzi skijaški odredi koji su prvo rasijecali i po dijelovima opkoljavali protivničke snage, a zatim ih odvojeno uništavali. Težište napada Finci su mogli lako mijenjati zbog velike pokretljivosti i odgovarajuće opremljenosti svojih postrojbi. Crvena armija ušla je u rat zastarjelom organizacijom i glomaznom formacijom postrojbi, čije ljudstvo nije bilo pripremljeno za rat na finskom teritoriju u zimskim uvjetima. Masivne divizije bile su prikovane za putove i potpuno nesposobne parirati dinamičnoj taktici finskih snaga.

Foto: xbradtc.com

Sredstva angažirana na Mannerheimovoj liniji u prvo su vrijeme bila nedovoljna i neodgovarajuća za izvršenje proboja snažno utvrđene obrane, što je dovelo do neuspjeha i razmjerno velikih gubitaka. Glavna udarna snaga sovjetskih postrojba – teški tenkovi bili su koliko-toliko djelotvorni jedino prilikom proboja Mannerheimove linije, dok je na ostalim bojištima od njih bilo malo koristi (uglavnom zbog osobina zemljišta koje ni u kojem slučaju nije pogodovalo angažiranju većih oklopnih snaga).

Foto: Wikimedia Commons

Zrakoplovstvo je u ratu imalo važnu ulogu, unatoč činjenici da su obje strane koristile velik broj zastarjelih zrakoplova (Crvena armija nije uporabila najsuvremenije zrakoplove kojima je raspolagala, s izuzetkom izvrsnoga lakog bombardera “Tupoljev” SB-2, koji je unatoč relativno slabom obrambenom naoružanju bio dovoljno brz da pobjegne većini finskih lovaca.). No Zimski rat bio je samo uvod u daleko veće iskušenje Crvene armije – Drugi svjetski rat koji je u svakom slučaju predstavljao njezinu najveću katarzu iz koje je izišla kao jedna od najmoćnijih oružanih sila svijeta.

Foto: Wikimedia Commons

Ovu jedinstvenu kolekciju posebnih izdanja Vojne povijesti pronađite na svim kioscima za samo 69,90 kuna od četvrtka, 10. srpnja!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije