ŽIVOTOPIS

Nevjerojatna priča o Kit Cavenaugh - "Mother Ross"

Foto: Laurus Leslaena
Nevjerojatna priča o Kit Cavenaugh - "Mother Ross"
08.09.2021.
u 08:38
Zgode i nezgode svog neobičnog, pustolovnog života Cavenaugh je opisala u knjizi "The Life and Adventures of Mrs. Christian Davies, Commonly Call’d Mother Ross", objavljenoj godinu dana nakon njezine smrti, 1740.
Pogledaj originalni članak

Autorica Anne Holland naišla je na malen predmet u muzeju Škotskih Kraljevskih draguna u dvorcu Edinburgh, koji je pripadao „Majci Ross“ (Mother Ross) te ju je odmah zaintrigirao.

Majka Ross, poznatija kao Kit Cavenaugh i Christian Davies, žena iz 17. stoljeća koja se pretvarala da je muškarac te se prijavila u britansku vojsku kako bi ušla u trag problematičnom suprugu. Holland je isto pretvorila u knjigu pod naslovom "The Secret of Kit Cavenaugh: A Remarkable Irish Woman and Soldier".

Cavenaugh je bila sudionik nekoliko bitaka, svo vrijeme uspjevši sakriti svoj spol usprkos tome što je tri puta teško ranjena; služila je u vojskci preko 15 godina. Rođena je 1667. u predgrađu Dublina, u građanskoj protestantskoj obitelji. Iako je bio protestant, njezin otac bio je jakobit i pristaša kralja Jamesa II, pa je nakon njegove smrti vlada kralja Williama II obitelji oduzela sva imanja. Kit se preselila u Dublin, gdje je upoznala i svog budućeg muža, Richarda Wellsa. Nakon nekoliko godina sretnog braka, Richard je nestao, ostavivši ju samu s dvoje djece. Nakon nekoliko mjeseci poslao joj je pismo u kojoj joj je objasnio da je bio prisiljen prijaviti se u vojsku i otploviti u inozemstvo. Odlučna u namjeri da ga pronađe, prijavila se u vojsku i ona pod imenom Christopher Welch te se uskoro našla na bojištu, u Ratu za španjolsko nasljeđe (1701. – 1714.) U tih nekoliko godina pala je u francusko zarobljeništvo, udvarala se kćeri jednog građanina, borila se u dvobojima te čak bila optužena za očinstvo (!) jednog djeteta.

Naposljetku, pravim čudom, Kit je uspjela pronaći Richarda, koji je živio s jednom Nizozemkom. Ne želeći se odreći vojničkog života, nagovorila ga je da ostanu u vojsci, te su oboje služili sve dok ju zalutali metak nije ozbiljno ranio u glavu, kad je otkriven njezin spol. Iako otpuštena iz vojske, Kit je nastavila pratiti Richardovu pukovniju kao kuharica, te je na taj način još mnoge godine ostala u britanskoj vojsci. Zgode i nezgode svog neobičnog, pustolovnog života Cavenaugh je opisala u knjizi "The Life and Adventures of Mrs. Christian Davies, Commonly Call’d Mother Ross", objavljenoj godinu dana nakon njezine smrti, 1740.

Izvor: www.facebook.com/LaurusLeslaeana

Foto: Laurus Leslaena

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.