Naslovnica

Zašto Hitler nije napao Švicarsku

Bez obzira na detaljno razrađene vojne planove, brojni njemački časnici savjetovali su Hitlera da bi napad na Švicarsku prouzročio dugu i skupu ekspediciju s obzirom na visoku obučenost švicarske vojske te planinskog nepristupačnog terena. Naposljetku se od napada odustalo.
07. rujna 2021. u 12:02 0 komentara 489 prikaza
Foto: Wikimedia Commons

"Neka su sretni oni narodi koji iz poraza uče kako se ozdravlja“ vječni je podsjetnik i svojevrsna katarza upisana na spomen ploči posljednje švicarske vojne ekspedicije čijim je porazom 1515. godine (bitka kod Marignana) ova država definitivno odlučila raskrstiti s imperijalnim ambicijama te se okrenuti obrani vlastitih granica.

IZ NOVOG BROJA Adolf Hitler i Benito Mussolini odobrili plan invazije na Maltu

Slijedom toga Švicarci su Westfalskim mirom 1648. godine dobili prvo priznanje tzv. naoružane neutralnosti s mogućnošću sklapanja obrambenih saveza, dok je konačno međunarodno priznanje neutralnog statusa u svojstvu ravnoteže snaga nakon krvavih Napoleonskih ratova potvrđeno na Bečkom kongresu 1815. godine. Garantne sile koje su jamčile njenu neutralnost bile su Austrija, Francuska, Velika Britanija, Pruska i Rusija. Zanimljiva je činjenica kako su i sami Švicarci dijelom sudjelovali u Napoleonovom porazu.

Naime, 3. srpnja 1815. godine švicarska je vojska zajedno s austrijskim trupama (koje su prešle preko švicarskog teritorija) ušla u Francusku, ali se devetnaest dana kasnije odlučila vratiti u kantonalne granice. Kratkotrajna vojna kampanja 1815. godine ujedno je značila i posljednji ulazak njene vojske na teritorij druge države, ali i ulazak neke strane vojske na njezin teritorij. Tijekom Prvoga svjetskog rata švicarski politički čelnici odlučili su poštedjeti Konfederaciju sveopće ratne histerije potvrđujući stoljetno neutralno načelo vanjske i sigurnosne politike. Međutim, nakon završetka Prvoga svjetskog rata njena se politika neutralnosti našla u teškom položaju, s obzirom na to da je vladalo izrazito antineutralno raspoloženje europskih država (bez obzira što je potvrda švicarske neutralnosti zagarantirana člankom 435. Versailleskog mirovnog sporazuma).

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 4. rujna 2021.

IZ NOVOG BROJA Operacija "Herbstgewitter" i Wehrmachtove fortifikacije na poluotoku Pelješcu IZ NOVOG BROJA Bitka za Narvu - bitka europskoga SS-a IZ NOVOG BROJA Malta 1940.-1943. - pakao Sredozemlja
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.