Naslovnica

Chevau-légers - laka konjica

Godine 1622. jedna od chevau-léger satnija kralj Luj XIII. pretvorio je u kraljevske mušketire.
06. rujna 2021. u 09:45 0 komentara 149 prikaza
Foto: Laurus Leslaena

Osnovani 1593. godine, Chevau-légers, ili laka konjica, nastali su kao rezultat promjena u Compagnies d'Ordonnance, tradicionalnoj francuskoj plemićkoj teškoj konjici.

UVODNIK NOVOGA BROJA Hitler je kao rijetko kad poslušao svoje zapovjednike i odustao od Švicarske

Kako su se razvijali oružje i taktike konjaništva, formacije vitezova s kopljem potpomognute lakše naoružanim i oklopljenim 'strijelcima' ustupile su mjesto posebnim formacijama teške i lake konjice.

Njihova je povijest započela krajem 15. i početkom 16. stoljeća, kada su formacije teške konjice, francuskih Compagnies d'Ordonnance doživjele veliku strukturnu reorganizaciju. U početku su satnije kombinirale gendarmes (potpuno oklopljeni konjanici), zajedno s lakšim odredima pofesionalnih vojnika nižeg ranga (coutilliers) „strijelcima“ u istoj konjičkoj formaciji, pri čemu su oni teže oklopljeni zauzimali prve redove. No, kako je vrijeme prolazilo, lakši konjanici su se sve više odvajali u neovisne formacije „srednje“ konjice, noseći lakši oklop i mnogo kraće koplje od gendarmes. Te su lakše formacije na kraju dobile ime Chevau-légers. Sličan razvoj dogodio se i u ustroju austrijske i španjolske konjice s porastom formacija caballería ligera.

Godine 1622. jedna od chevau-léger satnija kralj Luj XIII. pretvorio je u kraljevske mušketire. Chevau-légers rang, dakle, prethodio jemušketirima, iza kojih su uslijedili Gendarmes de la Garde. Kralj je nominalni kapetan lake konjice, a potporučnik (captain lieutenant) vodi trupe.

 | Autor : Laurus Leslaena Foto: Laurus Leslaena

OPSADA Nakon katastrofe kod Kačanika 1690., glavni cilj Osmanlija bila je utvrda Niš VOJNIČKI ŽIVOT Težak je život novaka! NOVA KNJIGA Ratni dnevnik Rahima Ademija
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.