DRUGI SVJETSKI RAT

Njemačka napala Jugoslaviju i Grčku

Foto: Bundesarchiv Bild
Njemačka napala Jugoslaviju i Grčku
06.04.2016.
u 20:01
Napad na Jugoslaviju bio je brz i brutalan, poginulo je preko 17 000 civila te je to bio najkrvaviji da od početka Drugoga svjetskog rata.
Pogledaj originalni članak

Na današnji dan 1941. godine, njemačko je ratno zrakoplovstvo pokrenulo operaciju "Castigo" - bombardiranje Beograda. U isto su vrijeme u Grčku ušle 24 divizije i 1 200 tenkova, piše History.

Napad na Jugoslaviju bio je brz i brutalan, poginulo je preko 17 000 civila te je to bio najkrvaviji da od početka Drugoga svjetskog rata. Ubijanja je bilo sve više su svi ljudi sa sela pohrlili u glavni grad kako bi proslavili Cvjetnicu. Sve su jugoslavenske zrakoplovne piste bombardirane te je uništeno oko 600 zrakoplova na zemlji. Uz balkansku ofenzivu, njemačke su postrojbe napale i grčki grad Piraeus dok su vojne divizije prodirale s juga i zapada prema Solunu. Ubrzo je i Grčka okupirana.

Na današnji je dan i britanski general Alan Cunninghram ušao u glavni grad Etiopije, Addis Abebu, te su tako protjerani talijanski okupatori. Uskoro se i vratio etiopijski car Haile Selassie.

>>Kraj francuske dominacije te rast njemačkog imperijalizma

>>O ustaškoj vojsci u emigraciji bez primjese ideologije

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

Avatar navijač
navijač
11:12 07.04.2016.

Ta Jugoslavija je bila čista velikosrpska tvorevina i monarhija pod vlašću srpskog kralja , pa nije ni čudo da su hrvati njemačku vojsku dočekali kao oslobodioce. Na kraju krajeva njemačka vojska nije ni počinila nikakva zla u hrvatskoj nego američki bombarderi, ruska pješadija i komunisti.