Naslovnica

Njemačka napala Jugoslaviju i Grčku

Napad na Jugoslaviju bio je brz i brutalan, poginulo je preko 17 000 civila te je to bio najkrvaviji da od početka Drugoga svjetskog rata.
06. travnja 2016. u 20:01 5 komentara 3148 prikaza
Nijemci
Foto: Bundesarchiv Bild

Na današnji dan 1941. godine, njemačko je ratno zrakoplovstvo pokrenulo operaciju "Castigo" - bombardiranje Beograda. U isto su vrijeme u Grčku ušle 24 divizije i 1 200 tenkova, piše History.

Napad na Jugoslaviju bio je brz i brutalan, poginulo je preko 17 000 civila te je to bio najkrvaviji da od početka Drugoga svjetskog rata. Ubijanja je bilo sve više su svi ljudi sa sela pohrlili u glavni grad kako bi proslavili Cvjetnicu. Sve su jugoslavenske zrakoplovne piste bombardirane te je uništeno oko 600 zrakoplova na zemlji. Uz balkansku ofenzivu, njemačke su postrojbe napale i grčki grad Piraeus dok su vojne divizije prodirale s juga i zapada prema Solunu. Ubrzo je i Grčka okupirana.

Na današnji je dan i britanski general Alan Cunninghram ušao u glavni grad Etiopije, Addis Abebu, te su tako protjerani talijanski okupatori. Uskoro se i vratio etiopijski car Haile Selassie.

>>Kraj francuske dominacije te rast njemačkog imperijalizma

>>O ustaškoj vojsci u emigraciji bez primjese ideologije

  • Avatar navijač
    navijač:

    Ta Jugoslavija je bila čista velikosrpska tvorevina i monarhija pod vlašću srpskog kralja , pa nije ni čudo da su hrvati njemačku vojsku dočekali kao oslobodioce. Na kraju krajeva njemačka vojska nije ni počinila nikakva zla u hrvatskoj nego američki ... prikaži još!ki bombarderi, ruska pješadija i komunisti.