IZ NOVOG BROJA

Nogometom protiv nacizma

Foto: Lorimar Film Entertainment
Nogometom protiv nacizma
20.08.2018.
u 07:36
Za sve željne još dobrog nogometa „Bijeg u slobodu“ kombinacijom iskusnih glumaca, nogometnih zvijezda i priče koja se temelji na povijesnom mitu pruža zabavnu alternativu Svjetskom prvenstvu.
Pogledaj originalni članak

Još je jedno Svjetsko nogometno prvenstvo iza nas. Priuštilo nam je puno iznenađenja i šokova; bilo je to prvenstvo u kojem su favoriti ispadali, a „autsajderi“ pobjeđivali. Puno se pisalo kako se već duže vrijeme ne pamti ovako dobro prvenstvo, a razlog tomu je što su nas prekrasna igra, veliki obrati i srčanost igrača podsjetili zašto je nogomet toliko obožavan diljem svijeta. Još pod dojmom nogometnog ludila, odlučili smo se prisjetiti filma koji je savršeno utjelovio ovu sportsku euforiju kroz povijesni mit: „Bijeg u pobjedu“ Johna Houstona iz 1981. godine.

Ovo je film koji ima sve: borbu puno slabijeg tima protiv omražene velesile, inzistiranje na „fair playu“ i timskom duhu unatoč teškoćama, podizanje morala potlačenog naroda, fenomenalne glumce… Uz zanimljiv povijesni kontekst te činjenicu da je film inspiriran istinitom pričom, nije ni čudno da je ovo jedan od favorita svih ljubitelja nogometa. Ali krenimo redom. „Bijeg u pobjedu“ zapravo ima prilično jednostavan zaplet. Kako bi bar na kratko skrenuli misli s teške svakodnevice, ratni zarobljenici u savezničkom kampu pod vodstvom Johna Colbyja (Michael Caine) u slobodno vrijeme igraju nogomet. Colby je nekadašnja nogometna zvijezda čiju je karijeru naglo zaustavio rat. Njemački bojnik Karl von Steiner (Max von Sydow), također bivša nogometna zvijezda, impresioniran je Colbyjevim nogometnim sposobnostima te njemu i njegovim igračima ponudi da zaigraju protiv vojnika Wehrmachta iz obližnje baze. Colby pristaje, ali utakmica uskoro dobiva puno veću važnost. Sam vrh nacističke Njemačke odlučuje da će Colbyjev tim predstavljati Saveznike koji će igrati protiv ekipe Njemačke na stadionu Colombe u Parizu.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.