Naslovnica

Ratni heroj bez oružja

Zadnji film Mela Gibsona o životu i ratnom putu Desmonda Dossa, prvog primatelja američke Medalje časti koji je uložio prigovor savjesti i postao heroj bez ispaljenog metka.
19. srpnja 2018. u 07:21 0 komentara 2437 prikaza
Foto: Cross Creek Pictures

Kada je prošle godine MORH poslao pozive za popunjavanje pričuvnih pukovnija, u medijima su počele kružiti vijesti kako ipak postoji alternativa odlasku u vojsku: treba uložiti prigovor savjesti. Prigovor savjesti (ili priziv savjesti) u ovom je slučaju pravo pojedinca da odbije služiti u vojsci ako se to protivi njegovim etičkim, moralnim ili vjerskim načelima.

ZLOČINI Nanking, masakr ravan holokaustu

Taj je pojedinac i dalje obvezan služiti u sastavu civilne zaštite i na taj način može odraditi svoju dužnost. No što ako pojedinac želi služiti u vojsci i ići u bitku, ali odbija koristiti oružje? Zvuči pomalo nevjerojatno, ali upravo je to bila odluka Desmonda Dossa, bolničara američke vojske za vrijeme Drugoga svjetskog rata koji je za svoju hrabrost u bitci za Okinawu dobio Medalju časti. On je prvi u povijesti američke vojske koji se pozvao na prigovor savjesti (eng. conscientious objector), a da je za svoje zasluge u ratu nagrađen tom medaljom. „Greben časti“ je biografski film koji prati Dossovu fascinantnu priču od ranog djetinjstva, odlaska u vojsku, problema s kojima se susreće zbog svojih uvjerenja te konačno do paklene bitke za Okinawu i spašavanja svojih suboraca.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. srpnja 2018.

DRUGI SVJETSKI RAT Iz Beograda u eter otišla "Lili Marleen" IZ NOVOG BROJA Bobreni put 23. SS oružane gorske divizije "Kama" IZ NOVOG BROJA Tragedije jedne zemlje i jedne obitelji
 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.