IZ NOVOG BROJA

Tragedije jedne zemlje i jedne obitelji

Moj Tv
12.06.2018.
u 09:41

Dobitnik „Zlatne palme” u Cannesu, „Vjetar koji povija ječam“ vješto je snimljen film o irskoj borbi za neovisnost koji istodobno postavlja pitanje kako izgraditi državu nakon odlaska okupatora.

S vaki rat za neovisnost zahtijeva povijesni kontekst koji će nam dati uvid u težnje tog naroda za neovisnošću i korake koji su vodili do konačnoga oružanog sukoba za odcjepljenje. No kada taj sukob preraste u građanski rat u kojem se donedavni suborci nalaze na suprotnim stranama te kada taj rat izazove daleko više žrtava nego rat za neovisnost, onda je to posebno mučna priča.

„Vjetar koji povija ječam“ Kena Loacha prikazuje jednu takvu priču: Irski rat za neovisnost te Irski građanski rat koji je uslijedio kroz priču o dvojici braće u Irskoj republikanskoj armiji. Prije svega treba naglasiti da Loacha ne zanimaju važne političke figure i prikaz ključnih događaja rata. Za prikaz mitskih povijesnih ličnosti bolji izbor je Neil Jordanov „Michael Collins“ iz 1996. (vidi „Vojnu povijest” iz srpnja 2014.), koji prati život jednog od najvažnijih aktera irske borbe za slobodu te može poslužiti kao zgodan dodatak našem filmu jer pruža dodatni politički kontekst.

„Vjetar koji povija ječam“ u potpunosti izbjegava važne političke aktere i radije se fokusira na brutalnost gerilskog rata koji se vodio u ruralnim sredinama te razloge ustanka Iraca protiv britanskog carstva i njihovu borbu. Damien O’Donovan (Cillian Murphy) je „mozak obitelji“, doktor koji uskoro treba otići u London raditi u prestižnoj bolnici. Nakon što zloglasni Black and Tans, britanska paravojna organizacija posebno poznata po napadima na civile, na divljački način ubiju njegova prijatelja Michaela samo zato jer nije htio reći svoje ime na engleskom, Damienov brat Teddy (Padraic Delaney) odlučuje da moraju uzeti stvar u svoje ruke i uzvratiti Britancima te osnuje gerilsku skupinu. Iako isprva oklijeva, Damien ipak ostaje u Irskoj i pridružuje se bratu u borbi.

Oni koji u filmu očekuju velike sukobe i puno akcije ipak će se razočarati. Skupini koju vode Teddy i Damien često nedostaje oružja i metaka te su zapravo sami oru- žani sukobi u filmu rijetki i lišeni akcije i dramatičnosti. Prava se napetost zapravo u filmu stvara postupno kroz unutarnja previranja likova kada vrijednosti u koje oni vjeruju dolaze u pitanje. To je posebno vidljivo u sceni kada Damien privremeno preuzima vodstvo njihove skupine te sazna da je Chris, jedan od njihovih članova, odao informacije Britancima. 

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. lipnja 2018.


 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije