Domovinski rat, Obrana

TIN - prvi hrvatski oklopni transporter

Foto: Vojna povijest
TIN - prvi hrvatski oklopni transporter
08.08.2011.
u 00:00
Izrađen je u tvornici Dalmacija u Dugom Ratu, izazvao je reakcije i u Generalštabu JNA u Beogradu, dobio je “dimenzije monstruma”
Pogledaj originalni članak

Vrijeme formiranja hrvatskih oružanih snaga obilježeno je doslovno borbom za goli opstanak države. Prethodno razoružana, od proljeća 1991. godine Hrvatska je bila prisiljena boriti se s pobunom koju je podupirala jedna od najjačih vojski Europe. Temeljna borbena snaga bila je policija, u sklopu koje se ubrzano nastojalo formirati i vojne postrojbe. No, stanje duha u zemlji bilo je takvo da povlačenja nije smjelo biti; a u nuždi se, gotovo posvuda, samoinicijativno krenulo s izradom naoružanja i sredstava za obranu.

Među tim sredstvima bila su i oklopljena vozila. Izrađivana su provizorno, korištenjem postojećih kamiona i dostupnog materijala, a bila su namijenjena pretežito za opskrbu i zaštitu pripadnika hrvatskih snaga u okruženju. Prvenstvo u izradi “oklopnjaka” pripalo je tvornici Dalmacija Dugi Rat. Idejom Ivice Pavlovića, potom u suradnji s Vladom Zemunikom, uz “blagoslov” tadašnjeg direktora Nedjeljka Špira Ercega, pristupilo se samoj izradi transportera. Cijeli posao izvodili su radnici RJ Mehanika i ostalih radnih jedinica. Vodstvo i radnici tvornice Dalmacija ocijenili su svoje sposobnosti i odlučili napraviti transporter od projekta do konačne izrade; bez obzira na sve opasnosti, izveli su pravi podvig.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.