Domovinski rat, Fenomeni

U rat za domovinu išlo se i s pjesmom

Foto: Vojna povijest
U rat za domovinu išlo se i s pjesmom
27.04.2012.
u 22:31
U tijeku rata nastajali su antiratni glazbeni sastavi, poezija, uzrečice, stripovi, ratni plakati, grafike, izdavale su se knjige, monografije...
Pogledaj originalni članak

Kad su paklu pukla vrata“ uzrečica je Jakoba Eltza, grofa Vukovarskoga i svojevrstan moto Ivan Kiefer Helinove „Vukovarske balade“ (Vinkovci, 1993), dnevničko – memoarske proze nastale, zapisane i izdane u vrijeme Domovinskoga rata. Kiefer Helinova „Vukovarska balada“ jedna je od reprezenata onoga što će se poslije nazvati „Slavonsko ratno pismo“, a čiji je najpodrobniji istraživač prof. dr. sc. Goran Rem, eminentno ime osječkoga Sveučilišta. U rat se išlo s pjesmom, no u brojnim razgovorima s hrvatskim braniteljima, uvidjela sam da su im upravo ratne pjesme, koje bi pjevali odlazeći u boj, ali i slušali na bojišnici, davale potrebni elan, snagu i motiviranost. I zaista, koje su se pjesme pjevale?

U tijeku rata nastajali su antiratni glazbeni sastavi, poezija, uzrečice, stripovi, ratni plakati, grafike, izdavale su se knjige, monografije, fotomonografije, zbornici, časopisi, ratne kronologije, pisale se posebne kolumne u novinama, snimale radio i TV emisije i serijali, nastajali su grafiti po gradovima, izvodile se predstave, itd. Nastao je fenomen tzv. medijskih ratnika, kulturnjaka, koji su na rat odgovorili kulturom koja je bila napadnuta ciljano, i izravno i programski, baš kao i država. Jer napose, narod bez kulture i jezika, nije narod. Zatrti kulturu jednog naroda bio je, uz otimanje teritorija, jedan od primarnih ciljeva agresora. Spomenut ću, kao primjer, paljenje kulturne baštine Hrvata – izrazito starih sakralnih knjiga, od kulturno – povijesne važnosti, u franjevačkom samostanu i crkvi Sv. Bone Mučenika u Vukovaru, gradu o kojemu će kasnije biti riječ. Nadalje, Rem (1997.) navodi da je svaki slavonski i baranjski grad odgovorio na rat i sredstvima kulture, umjetnosti, tj. pismenosti. Bio je to odgovor pisma na rat kada su muze zapjevale uz grmljavinu topova.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.