14. SRPNJA 1881.

Vojna krajina

Foto: ©Wikimedia Commons
Slavonski Brod
Foto: ©Wikimedia Commons
Slavonski Brod
Foto: ©Wikimedia Commons
Slavonski Brod
Foto: www.cro-eu.com
Slunj
15.07.2014.
u 05:14
Gotovo svaki dvanaesti stanovnik Vojne krajine služio je kao vojnik, a u ostalom dijelu Habsburške Monarhije tek svaki šezdeset drugi stanovnik.
Pogledaj originalni članak

Vojna krajina bio je naziv za pogranično područje Habsburške Monarhije koje je na početku bilo organizirano kao obrambeni pojas protiv Osmanlija, a poslije je preraslo u golemu habsburšku ratnu provinciju. Hrvatsko-slavonska Vojna krajina tvorila je najzapadniji i najstariji dio veće, posve militarizirane regije, koja se protezala od Jadranskog mora do Karpata.

Foto: ©Wikimedia Commons

U europskoj povijesti poznata je ne samo kao zaseban politički nego i vojni, gospodarski i društveni fenomen. Gotovo svaki dvanaesti stanovnik Vojne krajine služio je kao vojnik, a u ostalom dijelu Habsburške Monarhije tek svaki šezdeset drugi stanovnik. Krajišnici su od sredine 18. stoljeća bili profesionalni vojnici, spremni za pokret na sva europska ratišta. U Krajini je tijekom stoljeća nastalo mještovito stanovništvo autohtonih Hrvata i prebjeglih hrvatskih kmetova te brojnih vlaških prebjega i manjeg probja sprskih izbjeglica.

Foto: www.cro-eu.com

Unatoč brojnim zahtjevima Hrvatskoga sabora, Vojna je krajina razvojačena tek na početku kolovoza 1873. godine, a odluka o ponovnom ujedinjenju s maticom zemljom donesena je 15. srpnja 1881. godine.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.