Naslovnica

Vojna krajina

Gotovo svaki dvanaesti stanovnik Vojne krajine služio je kao vojnik, a u ostalom dijelu Habsburške Monarhije tek svaki šezdeset drugi stanovnik.
15. srpnja 2014. u 05:14 0 komentara 2028 prikaza
Slavonski Brod
Foto: ©Wikimedia Commons
Pogledajte galeriju 1/4

Vojna krajina bio je naziv za pogranično područje Habsburške Monarhije koje je na početku bilo organizirano kao obrambeni pojas protiv Osmanlija, a poslije je preraslo u golemu habsburšku ratnu provinciju. Hrvatsko-slavonska Vojna krajina tvorila je najzapadniji i najstariji dio veće, posve militarizirane regije, koja se protezala od Jadranskog mora do Karpata.

Slavonski Brod | Autor : ©Wikimedia Commons Foto: ©Wikimedia Commons

U europskoj povijesti poznata je ne samo kao zaseban politički nego i vojni, gospodarski i društveni fenomen. Gotovo svaki dvanaesti stanovnik Vojne krajine služio je kao vojnik, a u ostalom dijelu Habsburške Monarhije tek svaki šezdeset drugi stanovnik. Krajišnici su od sredine 18. stoljeća bili profesionalni vojnici, spremni za pokret na sva europska ratišta. U Krajini je tijekom stoljeća nastalo mještovito stanovništvo autohtonih Hrvata i prebjeglih hrvatskih kmetova te brojnih vlaških prebjega i manjeg probja sprskih izbjeglica.

Slunj | Autor : www.cro-eu.com Foto: www.cro-eu.com

Unatoč brojnim zahtjevima Hrvatskoga sabora, Vojna je krajina razvojačena tek na početku kolovoza 1873. godine, a odluka o ponovnom ujedinjenju s maticom zemljom donesena je 15. srpnja 1881. godine.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.