VOJNA OBMANA

Znate li što je sovjetska maskirovka?

Foto: REUTERS/Thomas Peter
Znate li što je sovjetska maskirovka?
09.05.2017.
u 11:58
Maskirovka se spominje još u 14. stoljeću u carskoj Rusiji, a teorija maskirovke koristila se isključivo za vojne svrhe, kako bi se ostvarila prednost na bojištu dok je danas cjelokupna ruska vlada prihvatila korištenje navedenog načina rada i utjecaja.
Pogledaj originalni članak

Kao što i sam naziv kaže, maskirovka upućuje na nekakvo pretvaranje, prijevaru, maskiranje, itd. Postoje razni pojmovi kojima bismo mogli prevesti ovaj pojam.

Međutim što u teoriji, ali i u praksi znači ruska maskirovka? U studiji američkog bojnika Morgana Maiera "A Little Masquerade: Russia's Evolving Emplyment of Maskirovka", on opisuje složeni ruski fenomen koji se ne može opisati s nekoliko riječi. Nakon sloma Sovjetskog Saveza, Zapad je prestao obraćati pozornost na Rusiju u tolikoj mjeri. Oružane snage Ruske Federacije nastavile su koristiti sličnu vojnu teoriju i doktrinu kao Sovjetski Savez. Jedan dio navedenog mišljenja i teorije je obmana suparnika i neprijatelja kako bi se ispunili vojni ciljevi. Maskirovka je ukorijenjena u rusko društvo te je vrlo važan dio ruskih vojnih operacija.

Maskirovka se spominje još u 14. stoljeću u carskoj Rusiji, a teorija "Maskirovke" koristila se isključivo za vojne svrhe, kako bi se ostvarila prednost na bojištu dok je danas cjelokupna ruska vlada prihvatila korištenje navedenog načina rada i utjecaja.

Dr. Charles Smith, 1988. godine napisao je: "Maskirovka je najjednostavnije opisana kao skup procesa namijenjenih za obmanu, zbunjivanje te miješanje u neprijateljsko skupljanja podataka u svim područjima sovjetskih planova, ciljeva, snaga i slabosti." Dr. Julian Lindley-French napisao je u studiji "NATO:Countering Strategic Maskirovka" 2015. godine: "Maskirovka je zapravo dio rata, ključne strategije obmane koja koristi snagu dezinformacije i destabilizacije kako bi se stvorilo određeno mišljenje u krugovima savezničkog vodstva za odgovor".

U prvotnom smislu, maskirovka je koristila prikrivanje i element iznenađenja kako bi se ostvarila prednost na bojištu.

Iako se ovaj tekst temelji na radovima bojnika Maiera te dr. Lindley-French koji su itekako opširnije napisani od ovog članka, pokušat ćemo sažetije i jednostavnije objasniti navedeni koncept.

Maskirovka ima tri cilja. Element iznenađenja, zbunjivanje neprijatelja prilikom donošenja odluka te očuvanje borbene moći.

Element iznenađenja se temelji na višekratnom multipliciranju borbene moći.

Zbunjivanje neprijatelja mora osigurati cilj da neprijatelj krivo odluči ili krivo odredi strateške i taktičke ciljeve.

Donošenje odluka se može podijeliti na tri elementa - ljudski element, tehnološki element i očitanje senzora. Senzori mogu skupljati informacije od određenih individualaca, osoba ili određenih informacijskih sustava. Maskirovka podrazumijeva ubacivanje netočnih informacija u navedene sustave ili mijenjanje osjetljivosti senzora. Mijenjanje osjetljivosti senzora može se razdvojiti na dva dijela - na prejaku prezentaciju određenog sadržaja ili informacija i vrlo emocionalni sadržaj (npr. prikaz određenih snimki poginule ili ranjene djece). Navedena dva alata se koriste u određenim dijelovima medija te su često korišteni od svih strana, ne samo u teoriji "Maskirovke" tijekom povijesti.

Krajnji cilj bi bio očuvanje borbene moći u kojem bi se smanjili ljudski gubitci te povećala učinkovitost na terenu.

Maskirovka je zapravo i istina i laž. Iz određenog cilja - namjere, granaju se dva cilja - skrivanje istine ili kreiranje lažne istine. Nakon toga, dolazimo do projekcije reakcije neprijatelja - što će on učiniti? Određuju se dostupni resursi - vrijeme, teren, ljudstvo i tehničke mogućnosti. Naposljetku se uzimaju u obzir neprijateljske mogućnosti i protumjere - neprijateljski nadzor, izviđanje i obavještajne službe. Zaključno s tim, neprijatelj bi trebao detektirati lažnu informaciju, ali ne i potvrditi u isto vrijeme da je ona uistinu lažna.

Temelji se na 5 jedinstvenih oblika - prikrivanje, imitacija, simulacija, demonstracija, dezinformacija.

PRIKRIVANJE - najjednostavniji oblik, zahtijeva najmanje koordinacije

  • smanjuje neprijateljsku priliku detektiranja (oprema, zalihe, planovi, vojna industrija)

prikriva prijateljske informacije od neprijatelja
Primjeri: dimna zavjesa za prikrivanje postrojbi, izgradnja tenkova u tvornicama za proizvodnju automobila, transport postrojbi pod okriljem noći

IMITACIJA - podrazumijeva izgradnju lažnih objekata koji se čine stvarnima (Smith, Charles L.: Soviet Maskriovka, in: Airpower, 1988.)

SIMULACIJA -aktivni način imitacije

  • imitacija izgleda stvarno, ali se ne ponaša tako
  • dim, toplina, toplinski signali za zbunjivanje neprijatelja

DEMONSTRACIJA

  • korištenje stvarnih postrojbi za lažne manevre i napade
  • široke izvidničke operacije koje nisu na dijelu operacije u kojem se određeno borbeno područje nalazi (čak se ni postrojbe ne informiraju o tome)

DEZINFORMACIJA - nakon što su je Sovjeti usavršili, dezinformacija uživa veliku pozornost u proteklim godinama (Smith, Charles L.: Soviet Maskriovka, in: Airpower, 1988.)

"Moskva je uspostavila novu razinu ambicije - stratešku "Maskirovku", koja plasira dezinformacije na sve razine zapovjednog lanca NATO saveza te široke javnosti kako bi održala neravnotežu između politike i vojske Zapada (Lindley-French, Julian: NATO: Countering Strategic Maskirovka (2015):p.1)

  • krive informacije
  • poluistinite informacije - mogućnosti određenih borbenih sustava, tenkova, zrakoplova itd.
  • lažni proizvodi i organizirani "slučajni"događaji

U sljedećem tekstu na ovu temu moći ćete čitati o studijama slučaja sovjetske maskirovke u bitki za Kursk 1943. godine, Kubanskoj raketnoj krizi, intervenciji u Čehoslovačkoj te invaziji na Ukrajinu.


 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

DU
Deleted user
13:26 09.05.2017.

Jel to ono kada amerikanci bacaju bombe od 1 milijarde dolara na napuhane luftiće?