AMERIČKA VOJNA SNAGA

12 zanimljivih činjenica o najjačoj vojsci na svijetu

Pentagon
Foto: Wikimedia Commons
1/7
10.04.2015.
u 05:55

Zašto SAD ima najjaču vojsku na svijetu? Jeste li znali da je 2008. godine Pentagon trošio više novca svakih 5 sekundi nego što je prosječni Amerikanac mogao zaraditi u godinu dana?

1. POTROŠNJA

SAD troši više na svoju vojsku nego top 15 zemalja (vojnih proračuna) zajedno. Vrtoglavi iznos od 786.6 milijardi dolara.

Foto: citifmonline.com

2. IMOVINA

Vojska SAD je trenutno u vlasništvu preko 50 000 kvadratnih kilometara zemljišta.

Foto: Wikimedia Commons

3. VETERANI

SAD će plaćati do 2033. godine vrtoglavi iznos od 60 milijardi dolara godišnje ranjenim ratnim veteranima.

Foto: www.zimbio.com

4. NOVAC

Godine 2007. iznos novca koji je okarakteriziran "izgubljenim" i "bačenim" dosegao je 11 milijardi dolara; tim novcem bi se moglo platiti oko 220 000 učiteljskih plaća.

Foto: www.thelastgreatstand.com

5. OBRANA

Proračun za obranu SAD-a danas doseže najveće razine još od Drugoga svjetskog rata.

Foto: www.iforidiot.com

6. BACANJE NOVCA

Godišnji trošak držanja jednog američkog vojnika u Iraku mogao je nahraniti 60 američkih obitelji.

Foto: paradoxonorigen.wordpress.com

7. PENTAGON

Amerikance je svaki dan u Afganistanu koštao više nego što je koštala izgradnja Pentagona.

Foto: Wikimedia Commons

8. PROSJEČNI AMERIKANAC

Godine 2008., Pentagon je trošio više novca svakih 5 sekundi nego što je prosječni Amerikanac mogao zaraditi u godinu dana.

Foto: wishitwantitdewit.wordpress.com

9. HLADNI RAT

Nekoliko desetaka godina nakon raspada Sovjetskog Saveza, Ministarstvo obrane SAD-a i dalje ima preko 40 generala, admirala i vojnog osoblja unutar Europe.

Foto: Wikimedia Commons

10. NUKLEARNI TESTOVI

Novac koji je vlada potrošila na kompenzacije žrtvama testiranja nuklearne bombe (1.5 milijardi dolara) "mogao bi" platiti kompletno obrazovanje 13 000 američkih mališana.

Foto: littleleaders.co.ke

11. AMERIČKE DRŽAVE

Pentagon troši više na rat nego svih 50 država zajedno na zdravstvo, obrazovanje, socijalna davanja i sigurnost.

Foto: Wikimedia Commons

12. STANOVNIŠTVO

U SAD-u živi 5% svjetskog stanovništva, a u isto vrijeme više od 50% vojnih davanja na svijetu, dolazi iz SAD-a.

Foto: philebersole.wordpress.com

Izvor: Rediff.com, usa.gov

Komentara 21

Avatar CroaticusϮ
CroaticusϮ
23:56 10.04.2015.

Dajte mi kontrolu nad opskrbom novcem nacije i ne zanima me tko kroji zakone. Rothschlid

DU
Deleted user
17:02 10.04.2015.

Vidim da se pojedini ljudi rukovode svojim ruso ili anglofilstvom pri komentiranju. Rusija bi danas tesko vojno i ekonomski izasla na kraj i sa zemljama EU (NATO dio EU) kamoli sa USA. Jedini razlog zasto Ameri i Rusi dosad nisuu i najvjerojatnije nece prijeci crvenu crtu OTVORENOG napada jednih na durge u bilo kome slucaju je sto bi to promtno znacilo totalno unistenje civilizacije na Zemlji kao takve .Imajuci u vidu neklearni Arsenal koji obje zemlje posjeduju. Zato se igraju igrice "povuci -potegni" ,strateske naravno ali i na taktickoj razini, gdje se uvijek vaze dobiveno i izgubljeno. Po vrhunskoj tehnologiji samoj, ekonomiji i mogucnostima, USA i vojska joj je objektivno 10 koraka ispred svake zemlje ukljucujici i Rusiju. Pa cak i izraelska vojska je u boljoj situaciji, od Rusa ,kamoli USA . Nije da Rusi nemaju high tech stvari ( slikovito receno hardwarske naravi ), ali to su uglavnom ad hoc rjesenja i kopiranja americkog (zapadnog uopce ) softwarea i aplikacija. Kod USA i EU radi, se o standardnim stvarima koji se samo apliciraju za vojne potrebe. Da ne velimo o kontroli informacija i protoku istih. Kad Rusi izbace "Windows " i sl. biti ce na dobrom putu da dostignu USA. Dotad im unatoc brojnosti i kalibru , pusu u ledja.

XN
xnet0822
03:13 11.04.2015.

Kad se toliko hvalite, što te pripadnike ISIL-a ne dokrajčite zauvijek ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije