NA DANAŠNJI DAN

Osmanska vojska zauzela je Carigrad; Englezi porazili francusku flotu

Osmanlije
Foto: http://farm5.static.flickr.com/
29.05.2014.
u 20:46

Završena je i dominacija Mletačke Republike u istočnome Sredozemlju; nakon nešto manje od tisuću godina, Europu ponovno ugrožava "opasnost s Orijenta"

Na današnji dan 1453. godine, nakon dva mjeseca opsade osmanska vojska sultana Mehmeda II. Osvajača zauzela je Carigrad; nakon više od 1000 godina kraj je Bizantskoga Carstva (u borbama poginuo i posljednji bizantski car Konstantin XI. Paleolog), a završena je i dominacija Mletačke Republike u istočnome Sredozemlju; nakon nešto manje od tisuću godina, Europu ponovno ugrožava "opasnost s Orijenta".

1692. godine Francuska flota poražena je u bitki s Egnelzima i Nizozemcima kod normandijskoga rta La Hoguea; Francuzi tako nisu uspjeli na englesko prijestolje vratiti pobjegloga engleskog kralja Jakova II., koji je pobjegao tijekom revolucije 30.6.1688. godine.

Izvor: "Na današnji dan - prijelomni događaji iz hrvatske i svjetske povijesti" (izdavač Mozaik knjiga)

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije