Domovinski rat, Oružje

AK 47 - simbol ratova 20. stoljeća

AK 47 - simbol ratova  20. stoljeća
Vojna povijest
05.08.2011.
u 00:00

Ovo je bilo osnovno naoružanje Hrvatske vojske i policije, mnogim hrvatskim borcima predstavlja najbolje oružje Domovinskog rata

Automatska puška “Kalašnjikov”, ili skraćeno AK 47, smatra se ikonom među vatrenim oružjem. Danas prisutna diljem svijeta, jurišna puška AK 47 uistinu spada u kategoriju legendarnih oružja. Ako bi se ikada birala puška koja je obilježila povijest najžešćih ljudskih sukoba, AK 47 svakako bi bila pri samom vrhu, ako ne i na samom prvom mjestu tog neobičnog izbora.

Unatoč činjenici da sama po sebi nikada nije bila poznata po dobroj ergonomiji ili preciznosti kao nekim ključnim kriterijima po kojima se ocjenjuje vatreno oružje, AK 47, kao pravi predstavnik fi lozofi je sovjetskih konstruktora oružja, postala je poznata po svojoj robusnosti, jednostavnosti, niskoj cijeni izrade prilagođenoj masovnoj proizvodnji, te napose iznimnoj pouzdanosti u najekstremnijim uvjetima. Ti tipični sovjetski kriteriji doveli su u konačnici do toga da je AK 47 postala sinonim za oružje koje nikada ne izdaje u borbi!

Trenutak nastanka, povijesna, politička i hladnoratovska podijeljenost, oslobađanje od kolonijalnih jarmova, borbe za nezavisnost i stvaranje mnogih novih država, revolucije i vojnodržavni udari diljem svijeta stvorili su pogodno tlo za ekspanziju AK 47 kao idealnog pješačkog oružja. Upravo zbog toga, AK 47 postala je simbol svih mogućih ratova.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije