DRUGI SVJETSKI RAT

Zaboravljena krvava bitka na Aleutskom otočju

Aleutsko otočje
Foto: http://ww2db.com
1/9
11.06.2014.
u 12:23

Napad je bio toliko žestok da je probio većinu američkih pozicija te došao do zadnje linije obrane, sastavljene od logističkog osoblja. Brutalnom borbom prsa o prsa gotovo svi Japanci su mrtvi, njih više od dvije tisuće.

U svibnju 1942. godine manja japanska sila okupira otoke Attu i Kiska, dijelove Aljaškog teritorija. Godinama traje rasprava među povjesničarima o točnom značenju ove bitke. Jesu li se Japanci iskrcali ne bi li razdvojili dio američkih snaga koji je bio namijenjen bitci za Midway ili da bi spriječili invaziju na Japan preko tog otočja? No bez obzira tko je u pravu, bio je to udarac na američki moral budući da je ovo prvi put u ratu da je neko zauzeo dio američkog tla. Obje strane spremaju se za borbu u jednom od najgorih terena koji će oduzeti oko 5.000 života.

Dana 3. i 4. svibnja Japanci bombardiraju dvije američke baze u pomorskoj luci Dutch Harbor. Zatim uspostavljaju baze na otocima Attu i Kisska. Zbog priprema za druge bitke na Pacifiku i relativne male vojne važnosti samog Aleutskog otočja, Amerikanci ne poduzimaju veće akcije osim povremenog bombardiranja japanskih položaja.

Tijekom srpnja Amerikanci povećavaju broj vojnika i zračnih snaga te morskih patrola. Tijekom tog mjeseca uglavnom dolazi do zračnih i pomorskih bitaka. Dobro opskrbljeni Japanci polako se ukopavaju i ostatak godine pripremaju za nadolazeću ofenzivu. Tek u proljeće 1943. godine dolazi do ozbiljnije reakcije Amerikanca. Blokirani su svi opskrbni putevi prema otočju te japanski vojnici ostaju izolirani, unatoč nastojanjima japanske mornarice koja u pomorskoj bitci teže oštećuje nekoliko američkih brodova. Tek povremeno dobivaju pomoć od podmornica koje se uspiju probiti do otoka. Amerikanci iskorištavaju tu situaciju te planiraju žestok napad na Attu i Kisku.

Foto: http://www.nps.gov

Bitka za Attu

Dana 11. svibnja 1943. godine oko 11.000 vojnika iskrcava se na Attu. Japanci se povlače na uzvišene dijelove otoka gdje se ukopavaju i čekaju napad. Zbog nevjerojatno teškog terena Amerikanci nisu u mogućnosti dio namirnica transportirati vozilima te ih vojnici moraju nositi u rukama. Zbog opreme i uniformi koje nisu primjerene ovakvoj klimi, više vojnika stradava od ozeblina, rovovskog stopala, gangrene i ostalih bolesti nego zbog neprijateljske vatre. Također loše vrijeme te česte magle otežavaju komunikaciju i napredovanje. Danima dolazi do sporadičnih sukoba. Amerikanci sve više napreduju te im njihova zračna nadmoć pomaže stjerati iscrpljene i gladne Japance u kut. Japanski zapovjednik Yasuyo Yamasaki naređuje jedan od najvećih banzai napada tijekom cijelog rata. Nekoliko tisuća Japanaca u zadnjem pokušaju s bajunetama na puškama napada Amerikance. Napad je bio toliko žestok da je probio većinu američkih pozicija te došao do zadnje linije obrane, sastavljene od logističkog osoblja. Brutalnom borbom prsa o prsa gotovo svi Japanci su mrtvi, njih više od dvije tisuće.

Foto: Wikipedia Commons

Poslije te bitke oko 34.000 kanadsko-američkih vojnika iskrcava se na Kisku. Pripadnici kanadsko-američke specijalne postrojbe, neslužbenog naziva "Devil's Brigade", preuzimaju izvađanje i prvi ulaze na otok. No otok je napušten. Japanci su se pod okriljem magle povukli. Kada uviđaju da od daljnjeg ostanka na otočju nema ništa, japansko vodstvo u jednom od rjeđih slučajeva odlučuje se za povlačenje.

Foto: Wikipedia Commons

Zbog straha od američkog napada na Japan sa smjera Aleutskog otočja, Japanci na svojim najsjevernijim bazama ostavljaju dobar dio vojnika i opreme te oko 500 zrakoplova koji su u protivnom mogli biti iskorišteni na važnijem središnjem Pacifiku. Amerikanci iskorištavaju njihov strah te do kraja rata izvode bombardiranja tih baza ne bi li uvjerili Japance da je napad sa sjevera neizbježan. Ova je bitka također značajna po tome što su Kanađani prvi put u Drugome svjetskom ratu poslali vojnike na bojište. Naime, kanadska vlada odlučila je da neće slati vojnike u inozemstvo. Ali budući da se ovdje radilo o Sjevernoj Americi, mogli su to učiniti bez da prekrše obećanje. U ljeto 1942. Amerikanci dolaze u posjed srušenog, ali ne teže oštećenog zrakoplova Mitsubishi A6M Zero kojeg vraćaju u Ameriku radi popravka te kasnijeg testiranja njegovih karakteristika. Mane i prednosti japanskog lovca brzo su uočene, što je uvelike koristilo američkim pilotima na Pacifiku. Iako ne toliko taktički važna, bitka za Aleutsko otočje vrijedna je spomena. Bila je to bitka u kojoj su saveznički vojnici pekli zanat. Učilo se ratovati u teškim vremenskim uvjetima kako na terenu tako i u logistici te opremi i uniformama. Zasjenjena bitkom za Guadalcanal te ostalim važnijim bitkama, ova bitka zauvijek odlazi u povijest kao “Zaborabljena bitka“. Oko 2.000 savezničkih i oko 4.000 japanskih vojnika izgubilo je život na smrznutim otocima Aljaske.

Izvori:

http://www.history.com/topics/world-war-ii/battle-of-the-aleutian-islands

http://www.history.army.mil/brochures/aleut/aleut.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/Dutch_Harbor

http://en.wikipedia.org/wiki/Aleutian_Islands_Campaign

https://www.youtube.com/watch?v=f6vskWxorvo

Komentara 3

HR
hrxxx111
16:02 11.06.2014.

zasto zaboravljena ? nedavno sam gledao dokumentarac o toj bitki

TZ
tarantula-zg
07:37 12.06.2014.

Ova vas vojna povijest, osim sto je najcesce neukusno ustasko propagandno glasilo, ne vrijedi nista ni kad pisete o drugim temama. Napisali ste toliko netocnosti i nepreciznosti, a cijeli "sastavak" je na razini nizih razreda osnovne

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije