NA DANAŠNJI DAN - 1945.

Američka 5. armija pridružila se Talijanskoj ofenzivi

Nijemci
Foto: www.eucmh.com
14.04.2016.
u 19:47

Peta armija, pod vodstvom Luciana K. Truscotta (bivši zapovjednik Pete armije, general Mark Clark, postao je zapovjednik savezničkih postrojbi u Italiji), započela je napad na poluotok.

Na današnji dan 1945. godine, američka 5. armija pridružila se britanskim saveznicima u napadu na njemačke okupatore u Italiji, piše History.

Peta armija, pod vodstvom Luciana K. Truscotta (bivši zapovjednik Pete armije, general Mark Clark, postao je zapovjednik savezničkih postrojbi u Italiji), započela je napad na poluotok. Zauzeta je Massa, a vojska je prešla rijeku Frigido. Nakon susreta s jakim njemačkim otporom u planinama, Peta je armija navela Nijemce na povlačenje te je započela bitka na otvorenom terenu. Sljedeći je cilj bio Bologna te je zauzeta tjedan dana nakon početka ofenzive. Uskoro su oslobođeni gradovi Ferrara, Bondeno i Modena. Genoa je oslobođena 27. a Milan 29. Napad je bio sličan Napoleonovim kampanjama u Italiji. 

Amerikancima su pomagali i gerilci koji su zauzeli područje zapadno od linije Como-Milan-Genoa. Do potpisa njemačke bezuvjetne predaje, potpisane u Caserti 29. travnja, poginulo je 660 000 vojnika Sila osovine. Saveznika je poginulo ukupno 321 000.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije