Naslovnica

Američka 7. armija zarobila Hermanna Göringa

Göring je jako rano ušao u nacističku stranku te je ranjen u propalom Münchenskom puču 1923. godine
09. svibnja 2016. u 19:39 7 komentara 4438 prikaza
SD
Foto: collections.ushmm.org

Na današnji dan 1945. godine, nacistički vođa ratnog zrakoplovstva, predsjednik Reichstaga, šef Gestapoa, premijer Pruske te Hitlerov nasljednik zarobljen je od američke 7. armije u Bavarskoj, piše History.

Göring je jako rano ušao u nacističku stranku te je ranjen u propalom Münchenskom puču 1923. godine. Njegovo će ranjavanje imati vrlo duge posljedice; Göring će postati veoma ovisan o lijekovima protiv bolova. Nedugo nakon Hitlerova dolaska na vlast, Göring je bio jedan od glavnih osnivača radnih, sabirnih i koncentracijskih logora za političke protivnike. Razmetljiv kakav je i bio, mijenjao je svoju uniformu pet puta dnevno te se uvijek hvalio svojim ordenima, nakitom i ukradenim umjetninama. Göring je prvi naredio "čišćenje" njemačkih židova iz gospodarstva u poznatoj Kristalnoj noći 1938. godine. Pokrenuo je i "arijanizaciju", odluku kojom su Židovima oduzimali imovinu.

Göringov neuspjeh u Bitki za Britaniju te neuspjeh u obrani njemačkog neba od savezničkih bombardera, srozao je njegov ugled u stranci pogotovo kod časnika koji ga nisu podnosili zbog egocentričnosti i njegove političke pozicije. Kako je rat napredovao, Göring se borio s depresijom; bio je ovisan o drogi. Kada je Göring došao u američke ruke, imao je kod sebe bogatu zalihu različitih tableta. Suđeno mu je u Nürnbergu te je optužen za zločine protiv čovječanstva. Iako je pripremio vrlo snažnu obranu, osuđen je na vješanje. Prije nego što je obješen, progutao je cijanid koji je sakrio od stražara te počinio samoubojstvo.

 • Avatar Idler 3
  Idler 3:

  Meni je jedino čudno kak nit Ameri nit Englezi nemaju silne mimohode poput Putina....a isto su sudjelovali u 2. SR....i uopće se ne trude prikazivat velkim antifašistima ?!

 • lietuva:

  Aha, prvo je popio cijanid, a onda je počinio samoubojstvo.

 • fatianegra51:

  Göring bio kriminalac ! Jeste.A ,gde je on od Staljina,od Berije,i od ruskih-sovjetskih bandite ?