VIJETNAMSKI RAT

Američka vlada objavljuje najveći broj žrtava

Vijetnam
Foto: projects.vestavia.k12.al.us
03.07.2015.
u 17:10

Iako je ofenziva smatrana velikim vojnim porazom Vietkonga i vojnika Sjevernog Vijetnama, velike vijesti o najvećoj komunističkoj pobjedi itekako su prošle kroz američke medije.

Na današnji dan američko je zapovjedništvo u Sajgonu izjavilo da je više Amerikanaca poginulo tijekom prvih šest mjeseci 1968., više nego u cijeloj 1967. godini, piše History.com

Ove žrtve direktan su razlog velike komunističke "Tet" ofenzive. Ofenziva je započela 30. siječnja kada su komunističke snage napale Saigon, pet od 6 autonomnih gradova, 36 od 44 provincijskih središta te 64 od 245 središta. Vrijeme i veličina napada zatekla je američke i južnovijetnamske snage kompletno nespremne, ali uskoro su saveznici okrenuli bitku u svoju korist. Vojno gledano, ofenziva "Tet" bila je katastrofa za komuniste.

Do kraja ožujka 1968. godine nisu ostvarili niti jedan zadatak te su izgubili 32 000 vojnika uz 5 800 zarobljenika. Američke snage izgubile su 3 895 vojnika dok su južnovijetnamski gubitci iznosili 4 954 čovjeka. Više od 14 000 južnovijetnamskih civila je ubijeno.

Iako je ofenziva smatrana velikim vojnim porazom Vietkonga i vojnika Sjevernog Vijetnama, velike vijesti o najvećoj komunističkoj pobjedi itekako su prošle kroz američke medije. To je bila velika psihološka pobjeda za komuniste. Velike američke žrtve i komunistički napredak na početku ofenzive povećale su tenzije u američkoj javnosti. Predsjednik Johnson je 31. ožujka izjavio da se neće kandidirati niti prihvatiti nominaciju na novim izborima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije