Naslovnica

Američki helikopteri "OH-58D" stižu u Hrvatsku sa svim senzorima i nadogradnjom iz 2011.

Hrvatska strana platit će transport ovih helikoptera iz SAD-a kao i PDV na donaciju, a očekuje se da bi PDV mogao biti približno 100 milijuna kuna, ovisno o tome na koliku će vrijednost američka strana procijeniti helikoptere
26. veljače 2015. u 14:50 77 komentara 28201 prikaza
OH
Foto: www.bellhelicopter.com

"S obzirom na broj raspoloživog pilotskog i tehničkog osoblja, u SAD-u ćemo preuzeti 16 helikoptera OH-58D koji imaju sve senzore, a nadogradnja je na njima obavljena 2011. Naši saveznici su nam ponudili i veći broj ako nam treba, ali naša je prosudba da je ovo optimalan broj. Naši timovi odlaze u SAD kroz dva tjedna kako bi odabrali helikopter", objasnio nam je visoki vojni izvor situaciju vezanu uz dolazak novog tipa helikoptera u HRZ i PZO.

Kiowa je prvi američki helikopter koji koristi MMS – Mast Mounted Sight (sustav senzora smješten unutar okruglog kućišta iznad rotora). Unutar MMS-a nalaze se senzori za termalno skeniranje, teleoptički senzori, laserski sustav za određivanje udaljenosti i označavanje cilja, te optički ciljnički sustav. Upravo tako opremljeni dolaze u HRZ i PZO, prenosi portal Defender.

Hrvatska strana platiti će transport ovih helikoptera iz SAD-a kao i PDV na donaciju, a očekuje se da bi PDV mogao biti približno 100 milijuna kuna, ovisno o tome na koliku će vrijednost američka strana procijeniti helikoptere. U ovakvim slučajevima praksa je da se piše najmanji mogući, ali ipak donekle realan iznos.

Treba napomenuti da u prvoj fazi neće doći do nabave oružanih sustava, projektila i sličnoga već će se o tome razmišljati kad se steknu povoljniji financijski uvjeti za nabavu, ali ne prije 2018.

Inače, OH-58D može imati dvije strojnice 12,7 mm ili 7,62 mm, četiri protuoklopna projektila AGM-114A Hellfire, četiri projektila zrak-zrak AIM-92A Stinger te dva dvostruka lansera nevođenih projektila Hydra 70 mm. S tim ubojnim teretom, Kiowa Warrior je sposoban i sam borbeno djelovati u različitim situacijama.

 

 • nikola1975:

  Hv će uplatiti 100 miliona kuna u proračun RH na ime PDV-a i to računaju kao trošak. Pa to je samo premještanje iz lijevog u desni džep.

 • Avatar Jaguar_Paw
  Jaguar_Paw:

  "ali naša prosudba je da je ovo optimalan broj;" baš me zanima tko je bio tako stručan, naravno da je optimalan za vrijeme u kojem se mi nalazimo, ali što ako se rat u ukrajini prelije na susjedne zemlje oko ... prikaži još! nas, hoće li 16 helića bez naoružanja biti optimalno? Pa valjda ako su nam ponudili više komada onda to široko otvorenih ruku prihvaćamo!? vojne tehnike na ovakvim područjima nikad dosta, barem za one koji znaju povijest ovog područja te mogućnosti koje su pred nama.....

 • Avatar lunar777
  lunar777:

  100 miliona na donaciju..?! Neko se malo prešao...